Videospeler inladen...

7 fragmenten die tonen hoe geweldig Luc De Vos live op een podium was

Het is vandaag exact drie jaar geleden dat Martine Tanghe "Het Journaal" opende met nieuws dat net was binnengelopen: Luc De Vos, oprichter en frontman van de muziekgroep Gorki, was onverwacht overleden. Sindsdien verscheen de biografie ‘VOS’ van Leon Verdonschot en talloze artikels met herinneringen aan de singer-songwriter, schrijver, tv-figuur, vriend van iedereen en echtgenoot en vader. Maar het podiumbeest Vos kun je alleen herdenken door hem als zanger aan het werk te zien. VRT NWS dook in het archief op zoek naar zeven fragmenten die symbool staan voor mijlpalen in zijn carrière. ‘Here we go, baby!’

1. ‘Anja’ – Live (nu ja) in ‘Zeg maar Jessie’ met Jessie De Caluwe - 1991

We schrijven 1990 wanneer de groep Gorky (met ‘y’) de finale van Humo’s Rock Rally bereikt. In de Ancienne Belgique gaat de overwinning uiteindelijk naar Noordkaap, tweede werd ‘Kitchen of Insanity’ en de groep van Luc De Vos, Geert Bonne en Wout De Schutter wordt derde. Maar: ze krijgen een contract bij platenmaatschappij Virgin en duiken in de studio met producer Wouter Van Belle. Hun eerste single ‘Anja’ wordt meteen een hit op Studio Brussel. Later volgden ‘Lieve kleine piranha’, ‘Soms vraagt een mens zich af’ en – vooral ‘Mia’. Ze worden overal te lande gevraagd om op te treden, maar ook in alle grote tv-shows van dat moment, waar ze vaak moeten playbacken. Zoals in dit fragment uit ‘Zeg maar Jessie’, de toenmalige talkshow van Jessie De Caluwe.

Videospeler inladen...

2. ‘Mia’ + interview met Chris Dusauchoit + ‘Gloria’ – Live op Rock Werchter – 2000

“In 2000 stond Luc De Vos op de top van de wereld. En op het podium van Rock Werchter, maar dat kwam eigenlijk op hetzelfde neer.” Zo omschrijft Leon Verdonschot dat legendarische optreden in ‘Vos’. Dat zie je ook in dit lange fragment, waarbij hij glundert als het kleinste kind wanneer de complete marquee ‘Mia’ mee zingt. Gorky was toen al negen jaar lang Gorki geworden, na een moeilijke breuk met de oorspronkelijke bandleden. De albums die volgden haalden nooit meer de verkoopcijfers van het debuut, maar heel veel singles werden grijs gedraaid op Studio Brussel en ‘Mia’ was naar de hoogste regionen van ‘De Tijdloze’ geschoten.

Videospeler inladen...

3. ‘Joerie’ + 'Een schaduw in de schemering' – Live in de AB – 2006

Ook het nummer ‘Joerie’ – vrij naar de Russische astronaut Joeri Gagarin – verscheen meteen op de eerste plaats in ‘De Afrekening’. In dit fragment speelt Gorki dit en 'Een schaduw in de schemering' in ‘Brussel Vlaams Deluxe’ een muziekprogramma met Dave Peters dat live in de Ancienne Belgique werd opgenomen. 

Videospeler inladen...

4. ‘Mia’ – Live in het Sportpaleis bij de verjaardag van Eddy Wally – 2007

Wie ‘Luc De Vos’ zegt, zegt ‘Gent’, de stad waar hij woonde, werkte, naar jonge bands ging kijken en uren in verdwaalde. Maar wie ‘Luc De Vos’ zegt, zegt ook ‘Wippelgem’, het dorp waarin hij opgroeide. En dat ligt naast Ertvelde, woonplaats van die andere legendarische Vlaamse zanger. Ter ere van de 75e verjaardag van Eddy Wally speelde Gorki in een vol Sportpaleis onder andere ‘Mia’. Daarin zingt hij: "Sterren komen, sterren gaan, alleen Eddy blijft bestaan."

Videospeler inladen...

5. 'Wie zal er voor de kinderen zorgen' - Live op Boomtown tijdens Gentse Feesten - 2009

In 1989 op de Groentenmarkt stond Luc De Vos voor het eerst op een podium tijdens de Gentse Feesten. Als frontman van Les Zazous, de groep die hij met zijn jeugdvriend Wim De Bock had opgericht. Na dat optreden kapte hij ermee, omdat Gorky ondertussen vorm gekregen had. De volgende twintig jaar zou hij nog ontelbaar veel op het grote feest in zijn thuisstad optreden. Tot aan zijn overlijden kon je hem elk jaar wel ergens aan het werk zien, zoals hier op Boomtown op de Kouter in 2009, wanneer de groep haar 20-jarig bestaan vierde (beelden via AVS).

Videospeler inladen...

6. ‘Lieve kleine piranha’ – Akoestisch bij Studio Brussel – 2012

Gorki live mag dan al vaak een belevenis zijn geweest, je kunt niet kijken naar dit fragment, waarin De Vos alleen op zijn akoestische gitaar hun tweede single en één van hun grootste hits in de studio van Studio Brussel speelt, zonder kippenvel te krijgen. In het begin herkent u de stem van toenmalig Stubru-presentator Tomas De Soete.

Videospeler inladen...

7. ‘Mia’ + ‘Lieve kleine piranha’ – Live tijdens Night of the Proms – 2013

Nooit zou Luc De Vos meedoen aan Night of the Proms, zo zei hij jarenlang aan iedereen die het wilde horen. Tenzij Roger Daltrey van The Who zou meedoen. En in 2005 deed Daltrey mee. En dus ook De Vos. Leon Verdonschot in ‘Vos’: “Tegen (zijn echtgenote) Sandra en (zijn vriend) Wim Defoort was hij lyrisch: deelde hij opeens het podium met de man van de musical ‘Tommy’, zo’n beetje de oerknal van zijn muziekliefde. Om een paar dagen later tegen Sandra en Wim te klagen over die Daltrey, die elke show de hele avond in zijn kleedkamer hing en maar tegen hem aan bleef praten.” Acht jaar later, in 2013, stond De Vos nog eens op het podium van De Proms. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen