35 burgemeesters van het arrondissement Halle-Vilvoorde eisen volwaardige rechtbank 

Halle-Vilvoorde heeft al een eigen parket, maar de berechting gebeurt nog altijd in Brussel. Volgens de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte zijn de rechtbanken daar traag en onbemand. Afgelopen weekend beschuldigde een Brusselse Franstalige rechter nog de politie en het parket van Halle-Vilvoorde van vooroordelen en racisme. 

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde vragen al langer om een eigen volwaardige rechtbank, maar de roep wordt luider na een uitspraak van een Brusselse Franstalige rechter afgelopen weekend.  Volgens De Tijd beschuldigde die in enkele vonnissen agenten en gerechtelijke onderzoekers uit Halle-Vilvoorde van vooroordelen en racisme. 

De procureur van Halle-Vilvoorde Thierry Freyne reageerde al misnoegd op de uitspraken van de rechter. Hij vond ze ongepast en eigenaardig. De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte klaagde daarop op de gemeenteraad gisterenavond aan dat Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet volledig gerechtelijk is gesplitst. Halle-Vilvoorde heeft al een eigen parket, maar voor de berechtiging moeten ze nog steeds naar Brussel. Hij roept daarom minister van justitie Geens op om snel werk te maken van een Nederlandstalige rechtbank buiten Brussel.

"Het is zelfs zo dat Vlamingen uit Halle-Vilvoorde nu soms bewust kiezen voor een Franstalige rechtbank in Brussel, omdat ze trager werken en veel laksere vonnissen vellen", zegt Bonte. "De rechtbanken in Brussel zijn onbemand, traag en wereldvreemd. Een volwaardige rechtbank in onze regio zou veel oplossen. Mensen moeten zich dan niet meer nodeloos verplaatsen naar Brussel met advocaten en onderzoeksrechters. 't zou ook veel politieuren uitsparen. En het zou een rechtspraak kunnen opleveren die veel nauwer aansluit bij de waarden en normen in onze regio. Ik heb soms de indruk dat Brusselse rechters soms wereldvreemd zijn ten aanzien van wat aangevoeld wordt in onze regio. Bepaalde criminaliteitsfenomenen worden voor een stuk ondergewaardeerd. En men gaat te snel over tot seponeren."

Meest gelezen