Videospeler inladen...

“Eén op zeven haalt de meet niet”: campagne tegen armoede van start

Met de campagne “Eén op zeven haalt de meet niet” wil de
organisatie Welzijnszorg de komende adventsperiode de armoede in ons land aanklagen. Onder het motto Samen Tegen Armoede pleit Welzijnszorg voor een verhoging van de uitkeringen. Zo zou het leefloon moeten stijgen, omdat dit te ver onder de armoedegrens ligt. Dat zou volgens Welzijnszorg 700 miljoen euro per jaar kosten.

Welzijnszorg liet de campagne vanmorgen van start gaan in Tremelo, in het Sven Nys Cycling Center. Daar haalde één fietser van een klein peloton van zeven de meet niet. Volgens Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg, is dit symbolisch voor België. “Aan het eind van hun budget heeft één op de zeven mensen nog veel maand over.”

Volgens Justaert ligt het leefloon, het minimuminkomen, te ver onder de armoedegrens. Met 1.190 euro netto voor een gezinshoofd (893 euro voor een alleenstaande) is dat te ver verwijderd van het in de ogen van Welzijnszorg minimaal noodzakelijke bedrag van 1.673 euro (1.115 euro voor een alleenstaande). Hij wijst er ook op dat het aantal personen met een leefloon dit jaar ook een recordhoogte heeft bereikt.

De woordvoerder van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) wijst op het probleem van de werkloosheidsval: "Het leefloon van bijvoorbeeld een gezinshoofd verhogen van 1.190 euro naar 1.673 euro zal bijzonder veel geld kosten, maar zal ook een werkloosheidsval creëren voor deze kwetsbare groep, in plaats van een opstap naar een volwaardige plaats in onze samenleving."

"Want waarom zou een gezinshoofd met een leefloon van 1.673 euro nog een job aanvaarden aan het huidige brutominimumloon, waarvan hij netto slechts 1.300 à 1.400 euro overhoudt?"

Fiscale voordelen bedrijfswagens afbouwen

Op grond van eigen berekeningen van Welzijnszorg zou 700 miljoen euro per jaar nodig zijn om die uitkeringen op trekken tot de armoedegrens. Volgens het planbureau zou daarvoor 1 miljard euro nodig zijn. Dit zou te financieren zijn door onder meer de fiscale voordelen voor bedrijfsauto's af te bouwen, meent Justaert.  

Daarnaast zijn er volgens Welzijnszorg nog te veel werkende armen. De salarissen, zeker voor mensen die deeltijds werken, zijn niet hoog genoeg om aan het einde van de maand toe te komen. “Vergeet niet dat er 90.000 mensen zijn die een beperkte job hebben, maar waarvan het inkomen onder de armoedegrens blijft liggen”, aldus Justaert.

Kritiek op Demir

Welzijnszorg toont zich erg kritisch over de inspanningen van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA). “Veel
regeringsbeloftes ten spijt hebben we nog niet veel vooruitgang geboekt. Een nieuw dieptepunt werd bereikt wanneer staatssecretaris Demir, met nog 2,5 jaar te gaan, de handdoek al in de ring wil gooien."

De woordvoerder van Demir bestrijdt dat zij de handdoek al in de ring heeft gegooid. "Wij zullen het uiterste doen om het maximale eruit te halen." Zo is er al 20 miljoen euro bijgekomen voor kinderopvang voor alleenstaanden. De woordvoerder wijst erop dat de staatssecretaris ook van andere kabinetten afhankelijk is om meer middelen te krijgen. "Maar wij blijven ijveren om de bijdragen omhoog te krijgen."     

De komende weken zullen duizenden vrijwilligers van Welzijnszorg
in Vlaanderen en Brussel kleinschalige plaatselijke informatiecampagnes opzetten en acties organiseren om meer bewustzijn te kweken over armoede in België. Vooral alleenstaande ouders, laaggeschoolden, werklozen en migranten van buiten de EU zijn volgens Welzijnszorg de meest kwetsbare groepen, onder de 1,7 miljoen armen in België.

Meest gelezen