Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al trouwt Meghan Markle met prins Harry, prinses wordt ze (allicht) niet

De kans is klein dat Meghan Markle zich na haar huwelijk met de Britse prins Harry "prinses" zal mogen noemen. Aan het Britse hof mogen enkel vrouwen "van koninklijken bloede" dat, tenzij de Queen een uitzondering maakt.

What's in a name? Veel volgens de regels van het Britse hof. In tegenstelling tot vele andere koningshuizen, verleent het aangetrouwde vrouwen en mannen in de familie niet de titel "prinses" of "prins".

Catherine is als vrouw van prins William dus geen prinses, net als Camilla als vrouw van kroonprins Charles dat niet is. Zelfs Diana was nooit prinses as such. Wel droeg ze de titel "Princess of Wales" als echtgenote van Charles.

De redenering die hierachter schuilgaat, is even eenvoudig als strikt: enkel vrouwen en mannen "van koninklijken bloede" mogen zich aan het Britse hof "prinses" of "prins" noemen. Dat geldt onder anderen voor Anne als dochter van koningin Elizabeth II en voor Charlotte als dochter van prins William en Catherine.

Adellijke titel

Gezien Meghan Markle geen druppel Brits koninklijk bloed door haar aderen heeft stromen, behoort ze niet tot die laatste categorie. Ze zal zich na haar huwelijk met prins Harry dan ook geen "prinses" mogen noemen.

Toch blijft ze niet met lege handen achter. Het Britse hof geeft aangetrouwde vrouwen en mannen in de familie steevast een adellijke titel zodat ze toch met wat grandeur kunnen uitpakken.

Zo benoemde de Queen haar kleinzoon William bij zijn huwelijk tot hertog van Cambridge waardoor Catherine zichzelf hertogin van Cambridge mag noemen. Camilla kreeg bij haar huwelijk met Charles in 2005 de titel van hertogin van Cornwall toegewezen.

Prins Philip

Toch bestaan ook uitzonderingen op deze regel. Bij zijn huwelijk met (toen nog) prinses Elizabeth in 1947 schonk haar vader koning George VI Philip Mountbatten de titel van hertog van Edinburgh. Tien jaar later maakte hij promotie toen zijn vrouw als koningin besloot hem een echte "prins van het Verenigd Koninkrijk" te maken. Sindsdien gaat hij als prins Philip door het leven.

Conclusie? Hoogstwaarschijnlijk zal Meghan Markle na haar huwelijk met prins Harry vrede moeten nemen met een titel als hertogin. Volgens de BBC is de kans groot dat de Queen het koppel tot hertog en hertogin van Sussex benoemt. Net als bij haar man in 1957 kan ze in principe een uitzondering maken, maar die kans lijkt uitgesloten.

Meest gelezen