Reporters

"Een kind moet juridisch gezien meer dan twee ouders kunnen hebben"

Volgens Professor Familierecht Frederik Swennen is er
dringend een juridische regeling nodig, zodat bijvoorbeeld een alleenstaande vrouw en een homokoppel samen een kind kunnen krijgen én met z'n drieën ouder zijn op papier. Hij krijgt steeds vaker de vraag om zulke situaties juridisch te begeleiden.

Op dit moment kan een kind in ons land juridisch maar twee ouders hebben, die dagelijks het gezag uitoefenen. "Als een alleenstaande vrouw een homokoppel samen ouder willen worden, moeten ze kiezen: één van hen kan juridisch geen ouder zijn", zegt professor familierecht Frederik Swennen. "De moeder is altijd de eerste ouder, en de biologische vader is dan de tweede. Zijn partner kan dan wel kiezen voor adoptie, maar dan sluit die de moeder geheel uit. Ook stiefouderadoptie is mogelijk. Maar hoewel die de oorspronkelijke ouder niet wegknipt, maakt de adoptie zijn statuut wel leeg. Die persoon blijft dus ouder, maar heeft geen zeggenschap meer over het kind", zegt Swennen.

"Dat moet anders, meer dan twee personen moeten de titel ouder kunnen krijgen en het gezag moet onder hen verdeeld kunnen worden", zegt Swennen. "Met de toename van het aantal hersamengestelde gezinnen is het nu vaak de vraag welke ouder is eerst om zijn nieuwe partner te laten adopteren. Die nieuwe partner gaat dan de andere oorspronkelijke ouder grotendeels uitsluiten."

In andere landen bestaat er nochtans wel wetgeving voor deze situatie. In Nederland kunnen bijvoorbeeld drie mensen juridisch ouder worden. En in Frankrijk is stiefouderadoptie langs twee zijden mogelijk. "Daar moeten we ook naar toe", zegt Swennen. "Het wordt tijd dat onze politici werk maken van zo'n wetgeving. Op dit moment staat deze kwestie helaas nog niet op de politieke agenda."

Meest gelezen