Videospeler inladen...

Groot verdriet bij de kandidaten voor 't Schoon Verdiep

Wat is er aan de hand in de Antwerpse politiek? De verwijten vliegen heen en weer. "En zo ontaardt de grandeur van een wereldstad (die de Antwerpenaren zo koesteren) in platte dorpspolitiek met geruchten, roddels en insinuaties die kant noch wal raken." Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch volgt ook de Antwerpse politiek.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kon zijn emoties nauwelijks bedwingen vorige vrijdag. Hij reageerde met groot verdriet op alle aantijgingen van te nauwe banden met de vastgoedsector, waardoor zijn integriteit en die van vele anderen door het slijk werd gesleurd.

Een bezoek van het halve schepencollege aan het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal (die voor Land Invest Group lobbyt) in restaurant ’t Fornuis was voor oppositieleider Wouter Van Besien (Groen) voldoende om naar het Antwerps Bureau voor Integriteit te trekken met de vraag of de schijn van partijdigheid hiermee al dan niet geschonden was. Land Invest Group heeft namelijk enkele grootse projecten lopen in Antwerpen. 

Enkele dagen later deed Tom Meeuws (voorzitter Antwerpse SP.A) er nog een schep bovenop door in een opiniestuk te spreken over “immocratie”, de Antwerpse variant van democratie. Bouwpromotoren zouden iets te gemakkelijk aan vergunningen geraken als ze in ruil wat compensaties betalen voor een speeltuintje of een buurtzaaltje. 

Meeuws en Van Besien hebben onlangs een monsterverbond gesloten om samen op één lijst “Samen” naar de verkiezingen te trekken en Bart De Wever uit ’t Schoon Verdiep te jagen.

Die dubbelaanval van zijn aartsrivalen heeft Bart De Wever in de tegenaanval gedwongen. Eerst was het de moeite niet waard om woorden vuil te maken aan een cola zero. Maar nu sprak hij van leugens.

En De Wever beloofde meteen volledige transparantie onder het toeziende oog van de stadsbouwmeester om elke zweem van partijdigheid te ontkrachten.

En dan verschijnen er toevallig berichtjes over contacten tussen Tom Meeuws zelf en die beruchte Land Invest Group. Meeuws is geen verkozen mandataris en verdient zijn brood als consultant en gaat dus ook wel eens tafelen met bouwpromotoren. 

Er is een eerste deuk in het prille samenwerkingsverband tussen Groen en SP.A. Te veel politiek opbod tussen de twee haantjes? Te snel allerlei beweringen de wereld insturen die niet hard kunnen worden gemaakt en dan in eigen voet schieten?

Reactie bij de SP.A: dat is nu eenmaal zijn job.

Nu wordt het lastig:

Professionele contacten met de vastgoedsector mag wel in het ene geval (Meeuws) maar niet in het andere geval (De Wever en Co.)?

Wouter Van Besien voelt nattigheid en in een ongemakkelijk interview in "Terzake" gisteren eist hij volledige transparantie: “Ik wil weten wat er gebeurd is van A tot Z."

Er komt met andere woorden een stevig gesprek tussen Van Besien en Meeuws. Dat het zover moet komen, bewijst dat er wantrouwen tussen de twee partners is binnengeslopen.

Het kartel Groen-SP.A staat meteen onder druk. Komt daar nog eens bij dat de oude rot in het vak Filip Dewinter (Vlaams Belang) afkomt met een ander feestje van Erik Van der Paal waar ook het groene raadslid Freya Piryns aanwezig was.

Logisch, klinkt het daar, want Freya is gehuwd met Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), die een jeugdvriend is van Erik Van der Paal. Hun beider vaders, Hugo Schiltz en Rudi Van der Paal, waren de grondleggers van de Volksunie in Antwerpen en hun kinderen Willem-Frederik en Erik kennen mekaar dus al heel lang.

Nicolas Maeterlinck

Tja, daar beroept ook Bart De Wever zich op, want hij is als jonge snaak bij de VU destijds bevriend geraakt met de familie Van der Paal en heeft zelfs de grafrede uitgesproken op de begrafenis van vader Rudi.

Nu wordt het nog lastiger:

Wie mag de vriend zijn van wie en met wie mag een politicus al dan niet vriendschapsbanden onderhouden?

En het gaat hier om vrienden van de vrienden van de VU, N-VA, Open VLD, Groen en Vlaams Belang (want ook met hen had vader Van der Paal uitstekende relaties).

En zo ontaardt de grandeur van een wereldstad (die de Antwerpenaren zo koesteren) in platte dorpspolitiek met geruchten, roddels en insinuaties die kant noch wal raken. We kijken met kloppend hartje uit naar de volgende aflevering van dit echt Antwerps theater. 

Meest gelezen