Videospeler inladen...

Belgische tieners opvallend vaak aan de antidepressiva

Vorig jaar slikten 17.600 Belgische tieners tussen de 11 en 20 jaar antidepressiva. Vooral bij kinderen van 11 tot 15 is er een grote toename in gebruik. Zo was er vorig jaar een stijging van 8,4 procent tegenover 2012. Jongeren ondervinden dan ook almaar meer druk op verschillende terreinen, zeggen kinderpsychiaters.

“Die cijfers zijn echt onrustwekkend”, zegt kinderpsychiater Lieve Swinnen.  Jongeren en kinderen staan almaar meer onder druk. Het gevolg daarvan is dat er ook steeds meer kinderen met psychische problemen zijn."

Volgens Swinnen is er “de druk op school, de verwachtingen naar kinderen en jongeren toe om het zo goed mogelijk te doen, een diploma behalen is heel erg belangrijk geworden. Maar er is ook druk om erbij te horen. Dat uit zich vooral op de sociale media, geliket worden, goed genoeg zijn. En er is de druk die voortkomt uit veranderingen zoals echtscheidingen of nieuw samengestelde gezinnen”.

“Niet te snel medicaliseren”

Kinderen en jongeren hebben zorg nodig. Maar toch is te snel naar antidepressiva grijpen geen goede zaak, vinden veel kinderpsychiaters. “We moeten alert zijn voor het welbevinden van kinderen en jongeren, maar we mogen de problemen niet te snel medicaliseren”, vindt Lieve Swinnen.  Ook moet er ingezet worden op veel meer psychologische zorg en ondersteuning.

Maar 1 op de 4 kinderen die antidepressiva gebruiken, krijgen ook therapie. “Dat kan natuurlijk niet”, vervolgt Swinnen. “De eerste behandeling bij kinderen met depressie is therapie, dus praten met deze kinderen, werken met het kind en met de omgeving.  Pas in tweede instantie komt het voorschrijven van antidepressiva.”

Er wordt al langer geprobeerd om therapie toegankelijker te maken door te ijveren voor een terugbetaling van die therapie.  “Dat is dringend nodig”, besluit Swinnen. “We investeren heel veel in het optimaliseren van het gebit van kinderen en jongeren. Maar laten we ook even veel terugbetaling geven voor kinderen met psychische problemen.” 

Meest gelezen