Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Duizenden toeristen zitten vast op luchthaven in Bali terwijl vulkaan as blijft spuwen

Ook vandaag is de luchthaven van Ngurah Rai nabij Denpasar  op het Indonesische eiland Bali gesloten. Er wordt geprobeerd om de duizenden passagiers naar luchthavens elders over te brengen, maar dat loopt niet vlot. De vulkaan Agung blijft intussen as uitspuwen.

De luchthaven zelf is niet bedreigd, maar de as die door de vulkaan Gunung Agung wordt uitgespuwd en duizenden meters hoog gaat, geraakt wel in de vliegroutes en daarom is het luchtverkeer in en rond Bali stilgelegd. Op het nabijgelegen Lombok is de luchthaven intussen wel weer geopend.

Op de internationale luchthaven van Denpasar op Bali -na die van de hoofdstad Jakarta de grootste van Indonesië- zitten intussen duizenden passagiers vast. Er zijn meer dan 440 vluchten geschrapt. De maatschappijen proberen veel mensen om te boeken naar luchthavens op naburige eilanden Java en Lombok, maar door de grote toeloop verloopt dat moeizaam. Het verkeer dat op Bali toch al vrij chaotisch is, maakt het niet gemakkelijk om mensen met bussen naar de veerboten te brengen.

Probleem is ook dat het oosten van Java vooral kleine en regionale luchthavens heeft die niet bedoeld zijn om een grote toeloop op te vangen, enkel die van Surabaya en Yogyakarta hebben een redelijke omvang en passagiers moeten nogal wat tussenlandingen maken om uiteindelijk op de grote internationale luchthaven van Jakarta te geraken.

Nogal wat toeristen geven er dan ook de voorkeur aan om hun vlucht gewoon uit te stellen en nog wat blijven hangen in Bali.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Aswolk trekt nu westwaarts naar Java

De Agung blijft intussen as uitspuwen, maar de wind is gekeerd en die trekt nu niet naar Lombok, maar westwaarts naar het oosten van Java. Er blijft gevaar voor een grote uitbarsting op korte termijn, maar slechts 29.000 van de geplande 100.000 omwonenden in de evacuatiezone rond de vulkaan zijn effectief ook weggegaan.

Het gaat dan om mensen die officieel geregistreerd zijn in de opvangcentra, maar veel anderen zouden onderdak gevonden hebben bij familie, vrienden of andere Balinezen die hun huizen openstellen voor vluchtelingen en die zijn niet in de tellingen opgenomen. Balinese hindoes hebben een sterk gemeenschapsgevoel dat soms sociaal beperkend is, maar anderzijds ook veel solidariteit omvat, ook met mensen die men niet kent.

Veel omwonenden weigeren ook om te vertrekken en hun huizen, velden en dieren achter te laten. De overheid wil dan ook gedwongen evacuatie opleggen, maar daarvoor ontbreken vaak de middelen en de mensen. Een aantal diepgelovige hindoes proberen met offerandes en gebeden de vulkaan tot rust te brengen. Wel zijn veel mensen opgeschrikt door kleine aardbevingen.

De overheid waarschuwt dat een grote uitbarsting elk ogenblik kan plaatsvinden. Dat zou stenen rotsen tot acht kilometer ver kunnen slingeren en dodelijke gloeiwolken zouden op enkele minuten tijd tot meer dan tien kilometer ver kunnen reiken en mensen doden. Vannacht was de gloed van magma te zien in de krater en dat zou kunnen wijzen op een nakende eruptie. De grote bevolkingscentra zoals de toeristische plekpleisters Kuta, Seminyak, Denpasar en de luchthaven liggen op 75 kilometer van de Agung of meer.

 

Meest gelezen