Belga

Franse president Macron erkent de misdaden tijdens het kolonialisme

In een toespraak voor de universiteit van Ouagadougou heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd dat "de misdaden van het Europees kolonialisme onweerlegbaar zijn". Hij brak een lans voor een "nieuwe relatie" met Afrika."Er zijn fouten en misdaden geweest, grote dingen en gelukkige zaken", zei Macron in Burkina Faso. "Maar de misdaden van de Europese kolonisering zijn onweerlegbaar".

"Het is niet gewoon een Frans-Afrikaanse dialoog die we samen moeten heropbouwen, maar wel degelijk een project tussen onze beide continenten, een nieuwe relatie herdacht op een goede schaal tussen Afrika en Europa", zei Macron.

Via Twitter beloofde Macron dat de justitie van Burkina Faso volledige toegang zal krijgen tot de Franse archieven omtrent de moord op de dertig jaar geleden vermoorde president Thomas Sankara. Ook wel eens de "Afrikaanse Che Guevara" genoemd is die in 1987 bij een putsch onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen. Steeds opnieuw waren er speculaties dat de vroegere koloniale macht Frankrijk daarin een rol kan hebben gespeeld.

Macron engageerde zich ook om de terugkeer van Afrikaanse kunstwerken vanuit Frankrijk naar hun land van herkomst te bewerkstelligen. Binnen de vijf jaar moeten de beschikkingen rond zijn voor een tijdelijke of definitieve terugkeer.

De Franse president deed voorts een "massale oproep" om mensen die in Libië in gevaar verkeren te evacueren, Europa en Afrika moeten hierin samenwerken. Het misbruik van migranten in Libië is volgens Macron een "misdaad tegen de mensheid".

Hij kondigde aan de Euro-Afrikaanse top in Ivoorkust te zullen gebruiken voor een oproep "voor een initiatief dat moet van start gaan met het treffen van de misdaadorganisaties en netwerken van mensensmokkelaars die ongestraft kunnen handelen".

Belga

Meest gelezen