Geert Mak Fonds gaat andere auteurs ondersteunen

Schrijver Geert Mak heeft de oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds ontvangen. De helft van de 150.000 euro gaat naar een fonds met zijn naam, dat andere nonfictie-auteurs gaat helpen.

Geert Mak, bekend van bestsellers als “Hoe God verdween uit Jorwerd”, “De eeuw van mijn vader” en “In Europa”, kreeg de Prins Bernard-oeuvreprijs van koningin Máxima. De helft van het prijzengeld van 150.000 euro is het startkapitaal van een cultuurfonds. Dat Geert Mak Fonds gaat historici en auteurs van bijvoorbeeld biografieën financieel steunen bij hun onderzoek.

"Krabbelen en schnabbelen"

“Veel musici, hoe getalenteerd ook, moeten krabbelen en schnabbelen om het hoofd ook maar enigszins boven water te houden. Datzelfde geldt voor veel auteurs. Ik heb, wat dat betreft, ongelofelijk veel geluk gehad, ook nu weer. Maar veel van mijn collega's trekken het maar net, ondanks hun faam en talent,” zei Geert Mak op de uitreiking.

Geert Mak is 70. Hij krijgt de Prins Bernardprijs wegens zijn grote staat van dienst. “Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa,” zegt de jury. 

Vervolg op "In Europa" in de maak

Mak verweeft in zijn boeken de “grote” met de “kleine” geschiedenis van de gewone man en vrouw. “In Europa” werd vlot vertaald en de Nederlandse omroep VPRO maakte er een reeks van 35 documentaires van, die ook op Canvas werden uitgezonden. Mak werkt trouwens aan een vervolg op “In Europa”.  

De oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds wordt jaarlijks toegekend aan mensen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur, natuur of wetenschap in Nederland. Eerdere winnaars zijn theaterregisseur Johan Simons en fotograaf Anton Corbijn.   

Meest gelezen