Griekenland zal toch munitie leveren aan Saudie-Arabië

De Griekse regeringsleider Alexis Tsipras gaat niet in op een verzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, en zal toch munitie leveren aan Saudi-Arabië.  

In een parlementsdebat zei Tsipras dat er niets fout was met de wapenlevering, die Griekenland ten goede zal komen. De verkoop van 360.000 granaten is 66 miljoen euro waard. Toch is er niet alleen tegenstand bij de conservatieve oppositie. Ook in zijn eigen linkse maar pacifistische Syrizapartij klonk gemor. De voorzitter van Amnesty Griekenland is trouwens de voormalige woordvoerder van Tsipras. Hij houdt vol dat de verkoop onder het Verdrag van Wapenverkoop valt dat Griekenland in 2016 heeft ondertekend. De wapens kunnen het internationaal recht schenden, beweert Amnesty, als de granaten in Jemen gebruikt worden. Bij de binnenlandse oorlog daar zijn al 9.000 mensen omgekomen .

Meest gelezen