Hans Maes vanaf 4 december nieuwe voorzitter Jong VLD

Jong VLD, de jongerenpartij van Open VLD, kiest op 4 december een nieuwe voorzitter. Antwerpenaar Hans Maes is de enige kandidaat om huidig voorzitter Maurits Vande Reyde op te volgen. Wie is deze ambitieuze jongeling en hoe ziet hij de band met de moederpartij? 

Een springplank naar het partijbureau, dat is voor veel jongeren de betekenis van hun jongerenafdeling.  De jonge VLD'ers nemen hun taak dan ook bloedserieus. Ze zijn kritisch voor hun moederpartij en hebben afwijkende standpunten: cannabis legaliseren en meer inzetten op digitalisering. Ideeën voor de 'grote' Open VLD?

Eigen leden, eigen standpunt

Vande Reyde, huidig voorzitter van de jongerenpartij, blikt tevreden terug op zijn voorzitterschap bij Jong VLD. "Ik ben heel trots op wat we gepresteerd hebben. Ons ledenaantal is met 20 procent gestegen. We trokken massaal naar scholen en jeugdhuizen om te praten over de essentie van politiek bij jongeren. En we brachten een aantal nieuwe thema's in het maatschappelijk debat, zoals het belang van blockchain voor een betere overheid."

Vande Reyde wil zich nu onder meer inzetten om jongeren enthousiast te maken voor de politiek. Hij hamert daarbij op het belang van een positieve aanpak. Nationale politici dragen volgens hem zelf nog te vaak bij aan het negatieve imago van politiek bij jongeren. "Veel voorbeeldpolitici kiezen er tegenwoordig voor om het negatieve te benadrukken. Kijk maar naar de recente tweets van Liesbeth Homans. Dat stoot een nieuwe generatie af. We moeten daarvan af. Er is een verschil tussen dingen willen veranderen en zaken verzieken", aldus Vande Reyde.

Banden met moederpartij aanhalen

Ook de nieuwe kapitein van het schip, Hans Maes, heeft duidelijk een eigen visie. Hij zet sterk in op digitalisering: Sabamkosten doorgeven als je een fuif geeft, een huis kopen en zelfs een werkloosheidsuitkering, dat moet digitaal kunnen. En, jawel, de moederpartij heeft oren naar dit voorstel om meer gebruik te maken van zogenaamde blockchaintechnologie. Momenteel wordt het in een beleidsnota gegoten. Toch blijven de jonge liberalen op hun honger zitten: "De banden met de moederpartij kunnen hechter. We willen meer aanwezig zijn op fractievergaderingen", zegt Maes. Een eigen visie, maar in dialoog met de moederpartij, dat is zijn doel. 

Concreet geeft Vande Reyde op 4 december de fakkel door. Dan mogen meer dan 3.000 leden stemmen voor een nieuwe voorzitter. Als de leden zich positief uitspreken, treedt Maes in de voetsporen van onder meer Guy Verhofstadt, Karel De Gucht en Philippe De Backer. 

Meest gelezen