Videospeler inladen...

Ierland offert minister op en vermijdt zo een regeringscrisis

Vicepremier Frances Fitzgerald werd ervan beschuldigd dat ze een klokkenluider over misbruiken bij de politie niet zou verdedigd hebben. Ze ontkent dat, maar neemt ontslag om de regering niet in de problemen te brengen.

De oppositie wou een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Leo Varadkhar indienen in het parlement, maar zo ver zal het niet komen. Zijn vicepremier Frances Fitzgerald stapt nu zelf op, naar eigen zeggen om te vermijden dat er binnenkort vervroegde verkiezingen zouden komen.

Een regeringscrisis in de Ierse Republiek zou zeer onwelkom nieuws zijn voor de brexitonderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ierland is de enige plek waar er een landgrens is tussen het VK en de EU, met name die tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland, een Brits autonoom gebied.

Vicepremier Fitzgerald wordt ervan beschuldigd dat ze niet is opgetreden om een klokkenluider bij de nationale politie, de Garda Siochana, te beschermen. Zelf zegt ze dat het gaat om een vergissing, om een mail die ze niet opgemerkt had.

Dat schandaal dateert al van 2012 en slaat op een politieman die in computergegevens ontdekt had dat overtredingen van belangrijke politie in de jaren 2007 en 2008 waren toegedekt. Daarop was een campagne begonnen met valse beschuldigingen van onder meer kindermisbruik begonnen om de klokkenluider zwart te maken. Fitzgerald zou daar onvoldoende tegenin gegaan zijn.

Meest gelezen