IJsboerke in handen van Nederlandse miljonair

De Nederlandse miljonair Fons Walder koopt via zijn bedrijf Sweet Products de Kempense roomijsmaker Glacio, die onder meer het bekende merk IJsboerke omvat. Dat meldt De Tijd. En het bericht wordt bevestigd door Sweet Products.

Sweet Products is het moederbedrijf van de chocoladefabriek Baronie. "Het is Sweet Products dat IJsboerke koopt," zegt Jean-Marie Van Logtenstijn van Baronie. "IJsboerke wordt toegevoegd aan de groep." Hoeveel het bedrijf betaalt voor Glacio is niet bekend. De transactie moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten.

Baronie is een van de grootste Belgische chocoladeproducenten en is goed voor een half miljard euro omzet. De groep heeft haar hoofdzetel in Veurne maar heeft ook vestigingen in Eupen, Brugge en Kruibeke. Baronie en zijn Nederlandse eigenaar Fons Walder zijn niet aan hun proefstuk toe als het om overnames gaat. Ze kochten de jongste vijf jaar al de chocolademerken Jacques, Kathy, de chocoladetruffelspecialist Duc d'O en het Britse Ashbury.

Via het chocolademerk Jacques werkte Sweet Products al samen met Glacio, maar de overname van de ijsfabrikant is de eerste échte stap in de roomijssector.

IJsboerke is alombekend, maar het is tevens het zorgenkind van Glacio. De ijsmaker verliest al jaren marktaandeel aan Unilever (Ola, Magnum, Cornetto) en wordt geconfronteerd met hogere grondstoffenprijzen en het wisselvallige Belgische weer.

Sweet Products  wordt de derde eigenaar van IJsboerke sinds 1997. Toen kocht de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) van Albert Frère het noodlijdende IJsboerke. De stichter, Staf Janssens, was het jaar voordien overleden. Maar toen in 2013 opnieuw het faillissement dreigde, nam de Vlaamse ijspralineproducent Glacio IJsboerke over en slankte het af.

Fons Walder is een Nederlander die al 30 jaar in Knokke woont. In Vlaanderen bouwde hij zijn vermogen op door de aankoop, uitbouw en verkoop van radiatorenfabrikant Superia. In Nederland nam hij het chocoladebedrijf Baronie over, dat onderdeel was van de likeurgroep De Kuyper, de familie van zijn vrouw. 

Meest gelezen