Videospeler inladen...

Inbrekers slaan vaker toe tijdens eindejaarsperiode: 7 tips om inbrekers buiten te houden 

U past maar beter op wanneer u één dezer dagen de deur van uw huis achter u toetrekt. Tijdens de donkere eindejaarsdagen zijn er traditiegetrouw opvallend meer woninginbraken dan in de rest van het jaar. Zeven tips om inbrekers buiten te houden. 

De eindejaarsperiode is een tijd van tradities. Kerstmis en nieuwjaar komen eraan, de jaarlijkse familiefeesten of restaurantbezoeken staan op het menu. Mensen komen daarvoor vaker de deur uit. En dat wéten inbrekers. Even traditiegetrouw is de jaarlijkse piek in woninginbraken. Tijdens deze donkere dagen slaan inbrekers opvallend vaker toe. In Limburg spreekt men nu al van een plaag. 

Lees verder onder de infografiek

1. Geef uw huis een bewoonde indruk

Wek de indruk dat u gewoon thuis bent. Dat kan op verschillende manieren: het licht laten branden, de brievenbus (laten) leegmaken... Belangrijk is ook om niet op sociale media te verkondigen dat u weg bent. 

2. Sluit ramen en deuren

Check voor u uw woning verlaat nog eens of alle ramen en deuren gesloten zijn. Belangrijk is ook om de ramen en deuren altijd te sluiten, zelfs al bent u maar even weg. Een sleutel op de binnenkant van de deur laten zitten of onder de mat verstoppen, is ook geen goed idee. 

3. Laat een onbekende niet zomaar binnen

Een gezonde dosis wantrouwen kan geen kwaad. Laat iemand die u niet kent, niet zomaar binnen in uw huis. Zelfs al klinkt het verhaal dat hij of zij vertelt geloofwaardig.

4. Leg waardevolle spullen uit het zicht

Een gsm, laptop of tv zijn aantrekkelijk voor inbrekers. Leg waardevolle voorwerpen zo veel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers. Bijkomend kan u uw waardevolle spullen ook laten merken en registreren. Op die manier kan u gemakkelijker aangifte doen van een diefstal, weet de politie waar ze naar op zoek moet gaan en wordt de eigenaar gemakkelijker teruggevonden. Voor inbrekers wordt het dan ook moeilijker om gestolen spullen te verkopen.

5. Help inbrekers niet

Deze tip klinkt logisch, want wie zou het nu in zijn hoofd halen om inbrekers te helpen? Maar een ladder tegen het huis of materiaal in de tuin laten slingeren, kan al een enorme hulp zijn om binnen te breken. Vaak wordt deze tip simpelweg over het hoofd gezien nét omdat hij zo eenvoudig is. De raad? Laat geen tuinmateriaal of ladders liggen. 

6. Wees een waakzame buur

"Beter een goede buur dan een verre vriend", luidt het spreekwoord. En dat geldt zeker als het op inbraakpreventie aankomt. Vraag aan uw buren - die bijvoorbeeld thuis blijven omdat zij het eindejaarsfeest organiseren - om een oogje in het zeil te houden als u zelf de deur achter u dichttrekt. 

7. Zorg voor extra beveiliging

Probeer eens in het hoofd te kruipen van een inbreker en bekijk uw huis uit zijn of haar ogen. Waar zitten de zwakke plekken? Daar kan u dan extra op focussen door extra beveiliging te voorzien. Een stevig slot, gelaagd glas, buitenverlichting die aanspringt wanneer iemand bij de woning komt of een stevig veiligheidscilinder: het zijn allemaal maatregelen die helpen om inbrekers buiten te houden. 

Meest gelezen