Videospeler inladen...

Ish Ait Hamou: "Na dans en boeken heb ik in theater mijn derde huis gevonden"

Ish Ait Hamou heeft zijn allereerste theatervoorstelling klaar. Daarin probeert hij aan de hand van verhalen voorbij vooroordelen en etiketten te kijken. "Ik hoop dat mensen zich vragen gaan stellen", zegt hij in "Van Gils & gasten" op Eén.

"Aangenaam, ik ben Ish": zo heet de theatervoorstelling waarmee Ish Ait Hamou vanaf 6 januari de hort op trekt. De affiche waarop de choreograaf omringd door tal van etiketten is te zien, verklapt al veel over de inhoud: aan de hand van persoonlijke anekdotes en verhalen wil hij voorbij vooroordelen kijken.

"Mijn ervaring als mens en Vlaming is dat we vaak op basis van vooroordelen en etiketten met elkaar omgaan", zegt hij vanavond in "Van Gils & gasten". "Het is vaak makkelijker om te kunnen zeggen dat iemand goed of slecht is, zwart of wit is. Maar achter elk etiket schuilt een verhaal waarin vaak veel mensen zich kunnen herkennen."

Ait Hamou is bij het brede publiek vooral bekend als danser, tv-maker en auteur. Met theater waagt hij zich aan een nieuwe vorm van expressie. "Wat ik in de voorstelling vertel, is erg persoonlijk. Theater geeft mensen een gevoel van vertrouwen, er zijn geen camera's. Ik heb de tijd om complexe zaken uit te leggen en door woorden, muziek en dans te laten voelen."

Plafond

"Als danser zat ik aan mijn plafond op vlak van mogelijkheden en passie. Ik merkte dat ik niet meer gelukkig was, terwijl liefde zo belangrijk is om zaken te maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. Eerder heb ik in boeken mijn tweede huis gevonden, nu heb ik een derde huis gevonden in rechtstreekse interactie met mensen."

"Sommige onderwerpen zijn confronterend. Ze gaan over maatschappelijke thema's van vandaag waarover ik mijn mening en mijn persoonlijke ervaringen vertel. Ook voor mezelf was het confronterend om deze voorstelling te schrijven. Het gaat diep. Dingen van vroeger hebben vandaag nog steeds een impact. Hevige vragen komen naar boven, het is een zoeken naar antwoorden die voor iedereen relevant zijn."

"Als iemand komt kijken en zich nadien vragen stelde zij of hij zich vooraf niet stelde, dan ben ik tevreden", besluit hij.

Meest gelezen