Image supplied by FilmStills.net

James Cameron is discussie beu: "Jack zou en moest sterven!"

Het is een discussie die al jaren de gemoederen verhit: had Rose haar vriend Jack kunnen redden door hem ook op de drijvende plank toe te laten op het einde van "Titanic"? Volgens diverse wetenschappelijke theorieën zou het mogelijk geweest zijn. En dus werd regisseur James Cameron nagewezen dat hij de aandoenlijke Jack –rol van Leonardo DiCaprio- zomaar het ijskoude water had laten inglijden. Cameron lijkt de discussie intussen beu te worden, zo liet hij dit weekend merken op celebritywebsite Vanity Fair.

Opnieuw werd hem de vraag gesteld waarom hij Jack liet sterven. Cameron: "Het antwoord is doodsimpel. Het staat op pagina 147 van het script, dat Jack sterft. Zo simpel is het."

"Het is overduidelijk dat het een artistieke keuze is. Dat ding waarop Rose ligt was groot genoeg voor haar, maar niet om hem nog erbij te dragen. Het is eigenlijk onnozel, echt waar, dat we deze discussie 20 jaar later nog altijd voeren. Ook al toont het aan dat de film er goed in geslaagd is om Jack zo vertederend te maken dat het publiek het nog altijd erg vindt hem te zien sterven."

"Mocht hij nochtans in leven gebleven zijn, dan zou het einde van de film geen enkele betekenis gehad hebben. De film gaat nu juist over afscheid nemen en doodgaan. En Jack moest sterven. Of het nu op die manier was, of door een stoomkoker die op zijn hoofd gevallen was. Hij zou en moest het leven laten. Dat noemen we kunst. Die gingen gebeuren omwille van artistieke redenen, niet om wetenschappelijke redenen."

Meest gelezen