Videospeler inladen...

Leeuwen Menenpoort Ieper weggehaald

De twee stenen leeuwen aan de Menenpoort in Ieper zijn na een 'vakantie' van een half jaar voorzichtig van hun sokkels gehaald en op een vrachtwagen geladen. Ze reizen terug naar Australië, waar ze hun thuis hebben. Australië kreeg de historische leeuwenbeelden in 1936 als bedanking voor de bijdrage van het land aan de Eerste Wereldoorlog. Voor de herdenking van de Derde Slag bij Passendale, waar de Australiërs een belangrijke rol speelden, waren ze voor even terug.

Door de Menenpoort hebben duizenden soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog de stad Ieper verlaten, op weg naar het front, voor velen ook op weg naar de dood. Velen onder hen zullen die leeuwen gezien hebben, wellicht. En daarom zijn de stenen beelden van groot symbolisch belang. De beelden dateren uit de 19e eeuw, maar raakten tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. Australië kreeg de beelden in 1936, ze werden gerestaureerd en kwamen in Canberra aan het Australian War Memorial te staan. Daar keren ze nu naar terug. De sokkels aan de Menenpoort blijven leeg achter, maar niet voor lang, beloofden de Australiërs:

Videospeler inladen...

Meer informatie over de leeuwen kunt u bekijken in het fragment uit Het Journaal, dat uitgezonden werd toen de leeuwen zijn aangekomen, op 24 april:

Videospeler inladen...

Meest gelezen