Noord-Korea vuurt opnieuw "intercontinentale raket" af

Iets na 19 uur vanavond heeft Noord-Korea opnieuw een ballistische raket afgeschoten. Volgens de VS gaat het mogelijk om een intercontinentale raket. Het is al twee maanden geleden dat Noord-Korea nog een rakettest heeft gehouden.

KCNA via KNS

Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap werd de raket omstreeks 19.30 uur vanavond gelanceerd iets ten noorden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Ze zou 1.000 kilometer hebben afgelegd en zijn neergekomen in de Japanse exclusieve economische zone in de Japanse Zee. Ze is dus niet over Japan zelf gevlogen.

Over welk type raket het gaat, is nog onduidelijk. Volgens Amerikaanse bronnen heeft de raket een hoogte bereikt van 4.500 kilometer, meer dan 700 kilometer hoger dan bij vorige testen in juli. Als dat klopt, zou het kunnen gaan om een intercontinentale raket en daarbij wordt het type Hwasong-14 genoemd, het soort raket dat in juli (zie foto boven) getest werd.

De Hwasong-14 zou een reikwijdte van ongeveer 8.000 tot 10.000 kilometer kunnen hebben. Daarmee zouden niet enkel Guam en Hawaii in de Stille Oceaan, maar ook Alaska, de westkust en het centrale deel van de Verenigde Staten binnen bereik van Noord-Koreaanse raketten komen.

Einde aan twee maanden "rakettenrust"

Het is meer dan twee maanden geleden dat het stalinistische regime in Noord-Korea nog een ballistische raket heeft afgevuurd. De laatste keer vloog een Hwasong-12-raket voor de middellange afstand over het noorden van Japan, tussen de eilanden Hokkaido en Honshu om dan neer te komen in de Stille Oceaan.

Dat leidde toen tot een verstrenging van internationale sancties tegen het stalinistische regime in Noord-Korea, ook door China. Mogelijk heeft dat Noord-Korea aangezet tot terughoudendheid. Ook tijdens het bezoek van VS-president Donald Trump aan Korea waren er scheldpartijen, maar geen nieuwe testen met raketten of kernwapens.  Dat er lange tijd drie Amerikaanse vliegdekschepen en begeleidende marinevloten in de buurt rondvoeren, heeft mogelijk ook wat bijgedragen.

De voorbije dagen hadden zowel Zuid-Korea, Japan als de Verenigde Staten melding gemaakt van voorbereiding voor een nieuwe lancering in Noord-Korea. Dat lijkt dus nu bewaarheid te worden. Wat Noord-Korea al die tijd weerhouden heeft, is ook niet duidelijk. Wel had Pyongyang in de periode van februari tot midden september niet minder dan 22 rakettesten gehouden, het grootste aantal tot nu toe.

Meest gelezen