imago/Christian Ohde

Oxfam: "Zeker 4 Europese landen moeten op de zwarte lijst als belastingparadijs"

In de nasleep van schandalen als de Panama Papers en Luxleaks maakt de Europese Unie een zwarte lijst met belastingsparadijzen. Maar Oxfam stelt in een nieuw rapport dat minstens 4 Europese landen ook op die zwarte lijst moeten komen als belastingsparadijs. Het gaat onder meer over Ierland, Luxemburg, Nederland en Malta.

De Europese Unie stelt binnenkort een zwarte lijst voor met daarop alle landen die een belastingsparadijs zijn. Denk bijvoorbeeld aan tropische eilanden als de Bahama's, Bermuda en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Maar niet alleen verre landen met warme temperaturen zijn een belastingsparadijs. "Als we de criteria die de Europese Unie gebruikt toepassen op de Europese landen, dan kunnen we 4 Europese landen ook bestempelen als belastingsparadijs" reageert Maaike Vanmeerhaeghe, belastingexpert bij Oxfam. Het gaat dan over Ierland, Luxemburg, Nederland en Malta.

"Als de Europese Unie belastingschandalen zoals de Paradise Papers echt wil beëindigen, is een objectieve zwarte lijst voor belastingparadijzen een belangrijke stap. Belastingparadijzen maken belastingontwijking op industriële schaal mogelijk. Ze beroven landen van honderden miljarden, wat armoede en ongelijkheid aanwakkert. EU-regeringen moeten de belangen van mensen boven die van belastingparadijzen en multinationals stellen als ze de kloof tussen arm en rijk willen dichten. Sterke sancties tegen belastingparadijzen zijn nodig om ervoor te zorgen dat ze niet ongestraft wegkomen" besluit Oxfam in zijn rapport.

Meest gelezen