Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Paus geeft kritiek op regime Myanmar, maar noemt Rohingya niet

De paus gaf een korte toespraak voor regeringsleider Aung San Suu Kyi. Die ligt onder vuur omdat ze zich nooit echt uitsprak over de behandeling van de Rohingya door het leger in Myanmar. Meer dan 600.000 Rohingya zijn gevlucht naar buurland Bangladesh. De VN spreken over een etnische zuivering. De paus liet al eerder kritiek horen, en deed dat ook nu.

De paus had te verstaan gekregen dat hij het woord Royingya beter niet zou laten vallen in Myanmar. Onder meer de kleine katholieke kerk in het land had hem gewaarschuwd. Want de kwestie van de Rohingya ligt gevoelig in het land. Officieel heten ze Bengali, want Myanmar beschouwt ze als illegale immigranten uit buurland Bangladesh.

Maar Franciscus liet zich niet tegenhouden. "Mijn bezoek is bedoeld voor de hele bevolking van Myanmar", zei hij. "Laat dit bezoek een aanmoediging zijn voor iedereen die werkt aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving, met respect voor de mensenrechten", zei hij. "De bevolking heeft al zoveel te lijden gehad onder interne conflicten en geweld, die een diepe kloof hebben geslagen in het land."  Verzoening kan er alleen komen via dialoog, zei de paus nog. Geweld is nooit een oplossing.

De paus had gisteren ook al gesproken met de militaire leider van Myanmar. Die schreef nadien op zijn Facebookpagina dat er geen religieuze discriminatie is in Myanmar, en dat dat ook zijn boodschap was geweest aan de paus. Franciscus gaat morgen nog een mis opdragen in Myanmar. Donderdag reist hij door naar Bangladesh, voor de rest van zijn bezoek aan de regio.

Meest gelezen