Spoorexpert Geerts: "Bizar ongeluk, belangrijk dat er duidelijkheid komt over omstandigheden"

David Geerts, de spoorexpert van SP.A, noemt het treinongeval in Morlanwelz gisteravond "een zeer bizar ongeluk". "Het is de eerste keer dat een dergelijk ongeluk op deze manier gebeurt", zegt hij. 

Gisteravond moest een trein een defecte trein (die 's ochtends in aanraking was gekomen met een auto aan een overweg) wegtakelen. Wegens een nog onverklaarbare oorzaak is de trein losgeraakt en beginnen te rijden. Daarbij zijn twee dodelijke slachtoffers, twee zwaargewonden een vijftal gewonden gevallen. 

"Mijn gedachten zijn op dit moment vooral bij de slachtoffers en de nabestaanden", zegt Geerts. "Maar het is ook voor hen belangrijk dat er duidelijkheid wordt gecreëerd over de omstandigheden."

Geerts noemt het incident van gisteravond "een zeer bizar ongeluk". "Het is de eerste keer dat een dergelijk ongeluk op deze manier gebeurt. Ik heb nog nooit geweten dat er tijdens een herstelling na een ander incident op dezelfde dag een nieuw incident gebeurt en dat er tijdens de herstelling een trein losgeslagen is." 

"We moeten bekijken hoe het komt dat die trein niet meer onder controle was. Welke maatregelen zijn er genomen? Hoe zat het met de werkzone? Waar zijn mensen aangereden? Vragen te over.  We zullen de nodige vragen moeten stellen om te vermijden dat dit in de toekomst nog gebeurt." 

De PVDA vraagt intussen in het parlement een hoorzitting met de CEO's van Infrabel en de NMBS. Ook zij willen duidelijkheid over de oorzaak van de vele ongevallen op het spoor. 

Meest gelezen