Stad Brussel verbiedt betoging tegen politiegeweld

De stad Brussel verbiedt de betoging tegen het politiegeweld, die Campagne Stop Répression morgen had gepland. Dat laat Brussels burgemeester Philippe Close (PS)  weten. De manifestatie aan het Rouppeplein zal niet doorgaan.

De manifestatie van de beweging Campagne Stop Répression tegen politiegeweld zou morgenavond omstreeks 18.30 uur doorgaan aan het Rouppeplein. Volgens die organisatie hebben de ordediensten disproportioneel veel geweld gebruikt tegen de feestende Marokkaanse voetbalsupporters, die enkele weken geleden amok maakten in het centrum van Brussel.  De politiediensten vrezen echter dat de manifestatie een bron kan zijn van nieuwe rellen. Campagne Stop Répression is gekend bij de ordediensten.

Burgemeester Close wil verdere onrusten in zijn stad koste wat het kost te vermijden. De voorbije twee weken zijn er al drie keer rellen uitgebroken tussen politie en relschoppers. Close had al aangekondigd dat hij zich zou beraden over extra maatregelen, om een escalatie van geweld te voorkomen. Nu heeft hij beslist om de manifestatie niet te laten doorgaan.

"De betoging is verboden door de stad Brussel, omdat er geen officiële aanvraag voor is ingediend", zegt de woordvoerster van Close. "Daarnaast weigeren de organisatoren een gesprek met ons aan te gaan. De stad Brussel heeft geprobeerd om hen te contacteren. Want ook tijdens manifestaties zijn er nog steeds regels over vrije meningsuiting die moeten worden gerespecteerd. Ze zijn echter niet op onze vraag ingegaan. Daarom vragen wij iedereen om af te zien van die manifestatie."

Meest gelezen