AFP or licensors

Time Magazine in handen van conservatieve lobbyisten: wie zijn de broers Koch?

Het Amerikaanse Time Inc, dat de bladen Time, People, Sports Illustrated en Fortune uitgeeft, komt voor een stuk in handen van Charles en David Koch. Wie zijn deze twee broers met een zeer conservatieve agenda?

Time Inc wordt overgenomen door een andere uitgever, Meredith, voor een bedrag van 3 miljard dollar. De overname kon maar gebeuren dankzij de bijdrage van 650 miljoen dollar van de steenrijke broers Koch. Hun conglomeraat Koch Industries, actief in olie en gas vooral, is het grootste niet-beursgenoteerde bedrijf van de Verenigde Staten. 

Kochtopus

De broers Charles (82) en David (77) zijn ook al jaren bezig hun politieke ideeën te verspreiden via denktanks, leerstoelen en stichtingen. Ze steunen de Republikeinen, en pompten veel geld in de campagne van vicepresident Pence. De Kochs verdedigen het libertarisme - tegen overheidsinmenging. Hun politieke lobbying is zo wijdvertakt, dat die “Kochtopus” wordt genoemd. Vier geleden geleden probeerden ze al enkele grote Amerikaanse kranten te kopen, zoals de Los Angeles Times en de Chicago Tribune. Maar daar kwam zoveel protest tegen, dat de deal niet doorging.  

Ontkenners van de klimaatopwarming

De overname van Time doet wenkbrauwen fronsen. De broers Koch zijn notoire klimaatopwarmingontkenners, terwijl "Time" als een van de eerste Amerikaanse media waarschuwde voor de opwarming van de aarde. Een woordvoerder van de Kochs ontkent dat ze invloed willen uitoefenen op de redactionele keuzes van Time en de andere bladen. "Ze zijn enkel passieve investeerders." 

Het blad Time is bekend van de "mens van het jaar", vorig jaar was dat Donald Trump. Net als bij vele andere tijdschriften gaan de verkoopcijfers en de reclame-inkomsten al een tijd gestaag achteruit.

Roots in Friesland

De invloedrijke, maar mediaschuwe broers Koch hebben Nederlandse wortels. Hun grootvader was een Friese drukker, die eind negentiende eeuw emigreerde naar de VS. Volgens Het Financieele Dagblad "kocht hij daar kranten, investeerde in de spoorwegen en publiceerde opinieartikelen met een libertijnse boodschap."

Meest gelezen