Togo: Heavy metal tegen frustratie

Er is de laatste maanden veel straatprotest geweest tegen de Togolese president Faure Gnassingbé. Bij hen waren veel jongeren. Amnesty International spreekt van politiegeweld en foltering en eist een onderzoek. Onze ploeg in Togo luisterde naar verschillende stemmen. 

Niet dat het stil is in de straten van de Togolese hoofdstad Lomé. Duizenden brommertjes zwalpen tussen de auto's en stinkende vrachtwagens door. Maar betogen, dat doen ze hier meestal op donderdag en vrijdag. Elke week al, sinds augustus, toen het protest plots losbarstte. De oppositie eiste grondwettelijke hervormingen, stemrecht voor Togolezen in het buitenland,  en ze wilden dat er zou worden gesleuteld aan de vastgeroeste openbare instellingen. (zie archieffoto)

De stemmen om ook echt het vertrek te eisen van president Faure Gnassingbé werden steeds luider, in de straat en bij de oppositie. Een voorstel om de presidentiële ambtstermijn tot twee te beperken werd afgeketst, omdat die maatregel niet met terugwerkende kracht zou worden toegepast en Gnassingbé zich opnieuw kandidaat zou kunnen stellen. 

AFP or licensors

10 doden en 150 arrestaties

Volgens Amnesty International in Togo hebben politie en leger hard ingegrepen. De mensenrechtenorganisatie spreekt van 10 doden onder de betogers. 150 anderen zijn gearresteerd. "We zijn hen gaan bezoeken in de gevangenis of terug thuis. Ze waren afgeranseld of ondergingen andere folteringen door de politie maar vooral door het leger", zegt Aimé Adi van Amnesty International. Hij wil een neutraal onderzoek naar de repressie, maar ook naar het geweld in de noordelijke stad Sokodé bijvoorbeeld, waar openbare gebouwen zijn vernield. 

Straffeloosheid leidt tot andere mensenrechtenschendingen zoals de inperking van de vrije meningsuiting en het opsluiten van journalisten en mensenrechtenactivisten.

 

Aimé Adi (Amnesty International Togo)

Jongeren uiten hun frustratie met muziek

Net als bij protestbewegingen in enkele andere Afrikaanse landen zijn muzikanten bij de eersten om de frustratie van de jongeren te kanaliseren. Dat betekent niet dat ze zich doelbewust politiek engageren. De metalband Arka'n bijvoorbeeld, roept in zijn teksten de jongeren op om zich vrij te vechten. Op een filosofische manier ook, zegt Rock: "Onder impuls van het westen is ons ingeprent dat we armoezaaiers zijn en onze hand maar moeten uitsteken voor hulp, maar we moeten onze trots herwinnen en opstaan, ook tegen wie ons onderdrukt."

Togolese regering wil dat jongeren zich engageren in de politiek

Verschillende buitenlandse bemiddelaars proberen deze dagen de gespannen situatie in Togo te ontzenuwen. Ghana is aan een praatronde begonnen, maar ook de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Alpha Condé, probeert regering en oppositie tot een dialoog te bewegen. 

De directeur van Jeugdzaken Telata Anala (foto)  vertelt ons dat de berichten over het protest door de media worden overdreven . Hij zegt de jongeren te begrijpen, maar denkt dat ze worden opgehitst door radicale krachten in de maatschappij.  "We nemen initiatieven om jongeren te laten deelnemen aan het politieke proces. Ze moeten zich engageren om samen aan een oplossing te werken in plaats van op straat te komen." 

Meest gelezen