Videospeler inladen...

Uit het archief: IJsboerke, icoon van de Vlaamse economie

Van icoon van de Vlaamse economie tot eigendom van een Nederlandse miljonair: dat vat in een notendop de geschiedenis van IJsboerke samen. 

78 jaar geleden ging Staf Janssens als 14-jarige huis aan huis met eerst bakharing, dan kranten en uiteindelijk schepijs. IJsboerke was geboren. Huis-aan-huisverkoop, met de herkenbare oranje vrachtwagens, maakte van IJsboerke één van de bekendste merknamen van ons land.

Midden jaren 80 begon het bedrijf zijn ijs ook te exporteren met wisselend succes. Maar het bedrijf werd verlieslatend en is al jaren een zorgenkindje van Glacio, die IJsboerke had gekocht. Nu heeft de Nederlandse miljonair Fons Walder via zijn bedrijf Sweet Products de Kempense roomijsmaker Glacio, die dus ook het merk IJsboerke omvat, gekocht. 

Maar de vrachtwagens van IJsboerke die ijs aan huis kwamen leveren, zijn in het nationale geheugen gegrift. We doken daarom in het archief (Terzake – 21/12/12)

Meest gelezen