Video player inladen...

Washington Post ontmaskert vrouw die met fake news de krant een hak wou zetten

Een vrouw heeft in opdracht van een bedrijf met een valse beschuldiging geprobeerd de Washington Post onderuit te halen. Volgens filosofe Tinneke Beeckman toont dit aan dat fake news iets heel professioneels is. "Fake news gaat over het wekken van argwaan en wantrouwen. Het is niet gewoon een leugen, maar het gaat erom dat je het vertrouwen in  bepaalde instituten, zoals de media, ondermijnt", zegt ze in "De afspraak".  

Ideologische oorlog in de VS

Filosofe Tinneke Beeckman gaf in "De afspraak" meer toelichting bij de zaak. Volgens haar bewijst dit dat fake news iets heel professioneels is. De vrouw in kwestie zou gewerkt hebben voor Project Veritas, een bedrijf dat doelbewust fake news verspreidt om anderen te beschadigen. Ze wijst ook op banden tussen Project Veritas en Steve Bannon, die tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de campagne van Donald Trump leidde en fake news de wereld in stuurde.  

Volgens schrijver en columnist Tom Naegels zegt de zaak iets over de enorme ideologische oorlog die er in de Verenigde Staten aan de gang is. "De mainstream media en de grote journalistieke instituten zijn mee de inzet van die oorlog. Het kamp rond Trump doet er alles aan om die Amerikaanse mainstream media onderuit te halen en hun geloofwaardigheid te ondermijnen."

Naegels vraagt zich wel af wat de impact is van fake news. "Het vertrouwen in de media is al heel lang aan het dalen", zegt hij. "Dat organisaties, politieke partijen en bedrijven proberen om valse verhalen in massamedia te planten met de bedoeling om tegenstanders te schaden, is niet nieuw."

Volgens Tinneke Beeckman is fake news toch nog iets anders dan die vorige vormen van misleiding. "De aanval op feiten, de "alternative facts", dat is een heel andere logica. Het effect van fake news is dat je in een bubbel leeft. Dat is het effect van wantrouwen. In een democratie moet er vertrouwen zijn tussen burgers, dat als er kennis gedeeld wordt, dat dit een toevoeging is aan de kennis. Dat wordt helemaal ondermijnd."

Meest gelezen