Videospeler inladen...

Verenigde Staten nemen nieuwe rakettest van Noord-Korea erg serieus

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de nieuwe rakettest die Noord-Korea uitvoerde. De Verenigde Staten nemen de situatie "erg serieus" en "zullen zich ermee bezighouden", luidde het. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet al van zich horen. Hij roept de internationale gemeenschap op om "nieuwe maatregelen te nemen" tegen het regime in Pyongyang, maar benadrukt dat de "diplomatieke opties momenteel nog op de tafel blijven".

De Japanse premier Shinzo Abe gaf te kennen dat de nieuwe rakettest van het regime in Pyongyang "een daad van geweld" is die "niet getolereerd mag worden". "We zullen onze druk maximaliseren", klinkt het verder. 

Zuid-Korea reageerde na de rakettest door militaire oefeningen uit te voeren met "precisieaanvallen" op oefendoelen.

Daarnaast kwamen er onder meer nog reacties van de NAVO en de Europese Unie. Zo spreekt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg van een "overtreding van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad die de regionale en internationale veiligheid ondermijnt". Ook Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, noemt de rakettest een "regelrechte schending" van de VN-resoluties.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdagmiddag bijeen voor een spoedzitting. Dat meldt de Amerikaanse missie bij de VN. De zitting komt er op vraag van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea.

Meest gelezen