© Jaap Arriens

Wapenwet wordt strenger

De wapenwet wordt opnieuw strenger in ons land. De Kamercommissie Justitie heeft vóór een herziening van de wet gestemd. De focus van het wetsontwerp? Wapenbezitters krijgen nog één kans om hun wapen te laten regulariseren én binnenkort zijn er ook vergunningen nodig voor laders van wapens.

De Kamercommissie Justitie kende een drukke dag vandaag: niet alleen werd het wetsontwerp rond de verstrenging van de strafuitvoering goedgekeurd, de Commissie stemde ook voor de herziening van de wapenwet. Maar wat staat er precies in?

Nieuwe - en laatste - kans voor wapenbezitters om illegale wapens te laten registreren

Een van de punten waar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op hamert, is om het illegale wapenbezit aan banden te leggen. Mensen die op dit ogenblik een wapen zónder vergunning bezitten, krijgen daarom een nieuwe - en laatste - kans in 2018 om toch een vergunning voor hun wapen aan te vragen. Het is niet de eerste keer dat er zo'n regularisatieperiode ingelast wordt, maar toch is zo'n nieuwe kans nodig omdat er nog veel wapens in de illegaliteit circuleren. 

Wie nadien nog betrapt wordt met een illegaal vuurwapen, riskeert een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro. 

Ook voor laders zijn vergunningen nodig

Wie vandaag een wapen of munitie wil kopen, heeft daar al een vergunning voor nodig. Laders voor vuurwapens daarentegen zijn - nu nog - vrij verkrijgbaar. Dit wetsontwerp wil daar een einde aan stellen. De directe aanleiding voor de herziening was de - verijdelde - aanslag op de Thalystrein in 2015. De dader had toen meerdere wapens met laders bij.

Voortaan zullen er enkel laders verkocht mogen worden aan personen die een vergunning hebben. Kopers mogen bovendien enkel laders kopen die compatibel zijn met de vergunde wapens en alleen "een noodzakelijke hoeveelheid". "Het vrij verkrijgen van laders werd in de strijd tegen terreur gezien als zeer gevaarlijk en moet dus aangepakt worden", klinkt het op het kabinet-Geens.

Iemand die al wapenbezitter is - of dat wordt - mag automatisch de laders bezitten die geschikt zijn voor zijn wapens. Iemand die laders bezit zónder een vergunning voor de bijhorende wapens - denk maar aan een verzamelaar, moet zijn laders verkopen, neutraliseren, afstaan aan de politie of een erkenning als verzamelaar aanvragen.

Na klachten van de wapenlobby kwam er wel nog een amendement aan het wetsontwerp. Daardoor zullen jagers en sportschutters vergunningen kunnen krijgen voor laders die passen op alle geweren van hetzelfde type als dat waarvoor je een vergunning hebt. 

Het wetsontwerp zal binnen enkele weken voor een tweede keer worden bekeken door de Commissie Justitie en gaat daarna nog naar het voltallige parlement.

Meest gelezen