Water in holle mast veroorzaakte kortsluiting en brand in vermiste Argentijnse duikboot

In het laatste radiocontact van de al bijna twee weken vermiste Argentijnse onderzeeër ARA San Juan heeft de kapitein een kortsluiting en een smeulende brand in het batterijsysteem gemeld. Dat blijkt uit een intern bericht van de Argentijnse marine.  

"Instroming van zeewater in het ventilatiesysteem van batterijtank nr. 3 veroorzaakte kortsluiting en een smeulende brand", blijkt uit de publiek gemaakte transcriptie van het radiocontact met de ARA San Juan van 15 november. De voorste batterijen van de duikboot werkten niet meer, die verder navigeerde met de achterste batterijen. Tweeënhalf uur na het contact registreerden internationale zeesensoren een explosie op de vermoedelijke positie van de duikboot.

De woordvoerder van de marine, kapitein Enrique Balbi, zei gisteren dat de kortsluiting aan boord wellicht het gevolg is van zeewater dat via de snuiver (de uitschuifbare holle mast van enkele meters die een onderzeeër boven het zee-oppervlak kan uitsteken) in de duikboot terechtkwam. Op dat moment waren er hoge golven van meer dan zes meter op de route van de duikboot in de Zuid-Atlantische Oceaan.

Vlak voor de verdwijning had de onderzeeër nog de instructie gekregen om naar de Argentijnse kuststad Mar del Plata te varen nadat de problemen in de batterijtank gerapporteerd werden. Daarna is er geen contact meer geweest. 

De marine verklaarde herhaaldelijk dat het batterijdefect volgens de kapitein van de onderzeeër verholpen was.  Een internationale zoekoperatie doorkamt de regio van de Zuid-Atlantische Oceaan, voor de Argentijnse kust, waar de onderzeeër wellicht is gezonken. Aan boord bevinden zich 44 bemanningsleden. Er is al sinds 15 november geen contact meer met de onderzeeër. Sommige familieleden beginnen de hoop op te geven dat hun geliefden nog levend terruggevonden zullen worden. 

Meest gelezen