Video player inladen ...

Werking Ziekenhuis Netwerk Antwerpen tijdlang verstoord door computerproblemen

De ziekenhuizen van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen hebben deze namiddag te kampen gehad met zware computerproblemen. Er werd gevreesd voor een cyberaanval, maar het bleek om een defect binnen het ziekenhuis zelf te gaan. Het personeel mocht een tijdlang zijn werkplek niet verlaten, maar alle consultaties zijn kunnen doorgaan zoals gepland.

Onder het ZNA vallen 9 ziekenhuizen in de regio Antwerpen, waaronder enkele grote zorginstellingen zoals het Middelheimziekenhuis, het Jan Palfijnziekenhuis, Sint-Elisabeth, Erasmus en het Stuivenbergziekenhuis. Sinds even na de middag kampten de verschillende ziekenhuizen met zware computerproblemen. Omstreeks 16 uur was het defect hersteld, en waren de problemen van de baan.

Er werd gevreesd voor een cyberaanval, maar daarvan was geen sprake, zegt ZNA-woordvoerster Renée Willems formeel, al waren de ICT-problemen wel ernstig. Willems benadrukt dat er geen gevaar dreigde voor mensen. "Het personeel kon een tijdlang niet mailen of gebruik maken van het internet,  en er konden ook geen patiëntengegevens meer ingegeven of doorgestuurd worden."

In de verschillende ziekenhuizen werden tijdelijk enkele veiligheidsmaatregelen genomen. Even mocht niemand binnen of buiten, en het aanwezige personeel mocht zijn werkplek tijdelijk niet verlaten. Patiënten en bezoek konden de ZNA-ziekenhuizen wel vrij betreden en weer verlaten. De geplande raadplegingen gingen gewoon door, maar worden tijdelijk geregistreerd op papier in plaats van meteen in het computersysteem.

"Het inschrijven van patiënten kostte dus iets meer tijd dan gewoonlijk, omdat het manueel moest gebeuren in plaats van digitaal. Maar alle onderzoeken zijn kunnen doorgaan, en ook voor de dienst intensieve zorgen waren er nergens problemen ", zegt Willems. "Enkel niet-dringende operaties hebben we op twee sites uitgesteld. Alle dringende ingrepen zijn verlopen zoals gepland."

Om de toestroom van patiënten in de getroffen ziekenhuizen onder controle te houden, werd aan de 100-centrale gevraagd om tijdelijk geen ambulances naar de spoeddiensten van Middelheim, Jan Palfijn en Stuivenberg te sturen. "Maar patiënten konden zich wel de hele dag vrij aanmelden op onze spoeddiensten", aldus nog Willems.