Winterplan: 'te weinig, te laat', zegt het Burgerplatform

Belgische gezinnen vangen elke nacht tussen de 200 en 300 migranten op uit het Maximiliaanpark, maar de extra opvang van de overheid komt niet van de grond, zegt het Platform.

Gisteren lanceerde Samu Social een derde tijdelijke plaats waar daklozen terecht kunnen voor opvang.  Alles samen zijn nu ongeveer 1100 bedden ter beschikking voor verschillende groepen: alleenstaande mannen en vrouwen, families en de transitmigranten uit het Maximiliaanpark.

Maar volgens het Burgerplatform is dat lang niet genoeg om aan de behoefte te voldoen. De overheid heeft nog twee initiatieven beloofd, maar die zijn nog steeds niet operationeel.

Mehdi Kassou: Gisteren hebben wij 360 mensen uit het Maximiliaanpark moeten logeren, zelfs met het federale opvanginitiatief erbij, kom je er nog 60 tekort.

De federale overheid, met name Staatssecretaris Demir, heeft beloofd dat er nog 300 bedden bijkomen, in een centrum dat het Franstalige Rode Kruis gaat beheren in Haren. De wil is er, het budget is ervoor vrijgemaakt, maar  Citydev, de eigenaar van het gebouw, ziet het project niet zitten.

Het omstreden centrum voor de transitmigranten

Nog een belofte: in september zei Brussels Minister-President Vervoort (PS) dat hij 500 000 euro zou vrijmaken voor een centrum, nog eens in Haren. Hier moeten 70 transitmigranten kunnen gaan slapen. De stad Brussel betaalt de huur van het gebouw, en ngo's als Dokters van de Wereld en Ciré zullen het uitbaten.  Maar politiek lag het project gevoelig, het is dus aangekondigd, maar is er nog steeds niet.

Mehdi Kassou: Dat geld is er nog steeds niet, de middelen ontbreken helemaal. De douches en het sanitair hebben we zelf moeten installeren via fondsenwerving op Facebook.

Het Burgerplatform is teleurgesteld. Al maanden dringen ze aan op een goede oplossing voor daklozen én migranten, vooral omdat ze een aantal transitmigranten hebben overtuigd om asiel aan te vragen. 'Dat lukt enkel als die eenmaal vertrouwen hebben gekregen in de Belgische staat', zegt Kassou. En wie asiel vraagt, raakt van de straat af, en kan terecht in de reguliere opvang van Fedasil.

Meest gelezen