YouTube verwijdert 150.000 aanstootgevende video’s, adverteerders trekken zich terug

De videowebsite YouTube haalt vele duizenden video’s weg, omdat ze kwetsend zijn voor kinderen, in beeld of commentaar. Enkele grote bedrijven willen van de weeromstuit niet meer adverteren op YouTube.

Aan de Amerikaanse nieuwssite Vice zegt YouTube dat het meer dan 270 accounts heeft stopgezet, 150.000 video's heeft verwijderd en van bijna twee miljoen video’s zijn de advertenties weggehaald. Daar haalt wie video online zet namelijk inkomsten uit. 

Het gaat om filmpjes waarin kinderen in gevaarlijke situaties worden gebracht, bijvoorbeeld vastgebonden. Daar komen dan pedoseksuele commentaren bij. Ook video’s met tekenfilmfiguren die seksueel expliciete handelingen verrichten kunnen voor YouTube niet door de beugel. De normale beschermingsmechanismen hebben blijkbaar niet gewerkt, zodat dit soort filmpjes toch online kon blijven staan.  

Enkele grote adverteerders zoals Adidas, Mars, Lidl of Hewlett-Packard willen niet dat hun reclame wordt gekoppeld aan mogelijk aanstootgevende video’s, en ze hebben hun reclamecampagnes tijdelijk opgeschort op YouTube, een dochteronderneming van Google. Ook afgelopen zomer gebeurde dat al eens.

Meest gelezen