© VRT - De Chinezen 2017

"Gek en geniaal" op Canvas: 8 psychosegevoelige mensen worden even kunstenaar

Vanaf vanavond kunt u op Canvas naar "Gek en geniaal" kijken. In deze vierdelige reeks gaan 8 psychosegevoelige mensen de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde artiest een kunstwerk te maken. 

De 8 Vlamingen lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en/of een andere aandoening.  Ze geven ons een blik in hun leven, hun hoofd en hun ziel, waardoor we als kijker de kans krijgen om hun psychose beter te begrijpen. Samen met een bekende kunstenaar maken ze zelf een werk.  Zo trekt Luc Tuymans op met de 42-jarige Frank die zich in een van zijn psychoses keizer van Antwerpen waande.

In de reeks volgen we de volgende duo's: 

  • Alessandro en Koen Vanmechelen
  • Bert en Lieve Blancquaert
  • Florian en Lize Spit
  • Frank en Luc Tuymans
  • Gary en Rick de Leeuw
  • Yammie en Raf Walschaerts
  • Peter en Willem Vermandere
  • Sharif en Peter Rogiers

"Gek en geniaal" is een samenwerking van Canvas en De Chinezen met de organisatie "Te gek!?". De reeks is geïnspireerd door de campagne van "Te gek!?" en conceptueel kunstenaar Sven unik-id rond psychoses ("Ik trap gewoon door") . Net als "Te gek!?" wil "Gek en geniaal" geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken. 

"Gek en geniaal" is vanaf vanavond om 22 uur te zien op Canvas en ook op vrtnu.be.

Meest gelezen