© Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

1.339 boeken van Stijn Streuvels worden toegankelijk gemaakt

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft een collectie boeken van Stijn Streuvels kunnen kopen. Het gaat om 1.339 boeken die ondergebracht zijn in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen en die raadpleegbaar zullen zijn voor historisch en wetenschappelijk onderzoek.

Naast alle eerste drukken omvat de collectie zeldzame exemplaren, uitgaven in beperkte oplage, een 80-tal opdrachtexemplaren, bijzondere boekbanden en vertalingen. De verzameling biedt ook een overzicht van 80 jaar evolutie van de bibliofiele, verzorgde uitgaven en van de ontwikkeling van de uitgeverswereld, en illustreert het literaire netwerk van Streuvels en zijn relatie met de beeldende kunst.

© Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is gespecialiseerd in de Nederlandse en Vlaamse letterkunde. Na de verwerking, die in het najaar 2018 afgerond wordt, zal de collectie raadpleegbaar zijn.

Stijn Streuvels (1871-1969) is een van de grootste Vlaamse schrijvers van zijn tijd en is vooral gekend voor zijn naturalistische romans. Tot zijn bekendste werk behoren onder meer "De vlaschaard" (1907), "Het leven en de dood in den ast" (1926) en "De teleurgang van de Waterhoek" (1927). Centraal in zijn werk staan het Vlaamse dorpsleven en het noodlot. Naast romans schreef hij ook novellen en toneelstukken.

© Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Meest gelezen