1000e 'slapende' gasfles veilig opgehaald en ontmanteld

De firma Air Liquide heeft de duizendste gebruikte, lege gasfles opgehaald op een site van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB in Anderlecht. De gasflessen mogen niet naar het containerpark en komen het best ook niet in de schroothandel terecht. Meestal blijven ze maar ergens liggen, met alle risico's vandien. 

Met de mediatieke ophaling van de duizendste 'slapende' gasfles wil Essenscia, de sectorfederatie van de chemische industrie, het initiatief in de kijker zetten waarmee het zelf in 2013 begon. 

De chemische industrie engageerde zich toen om industriële en medische gasflessen gratis op te halen bij particulieren, organisaties en bedrijven. Gemiddeld wordt er nu elke werkdag zo’n oude hogedrukgasfles op een veilige manier opgehaald en buiten werking gesteld. 

Essencia wijst erop dat je met dergelijke gasflessen niet terechtkunt op het containerpark, en om redenen van veiligheid vermijd je ook beter dat ze bij de schroothandel terechtkomen of op een onoordeelkundige manier worden ontmanteld. 

Meestal gaat het om gasflessen die zuurstof, stikstof, propeen of acetyleen bevatten. De gassen worden gebruikt om voeding voor een langere tijd te verpakken, in airbags, bij de waterzuivering en bij de behandeling van ademhalingsproblemen, pijnbestrijding of verdoving.

De gasbedrijven die zich vrijwillig engageren om gasflessen met hun merkteken op te halen en te ontmantelen zijn ACP, Air Liquide, Air Products, BTG, Chemogas, IJsfabriek Strombeek, IGS/Cymaco, Linde Gas Belgium, Messer Belgium, Praxair, SOL en Westfalen.

Meer info via cylinders.essenscia.be of www.gasfed.be

Meest gelezen