Aanhouding mag voortaan tot 48 uur duren zonder tussenkomst rechter

Vanaf vandaag kunnen verdachten dubbel zo lang aangehouden blijven zonder tussenkomst van een rechter. Wie aangehouden wordt, mag voortaan 48 uur worden vastgehouden, in plaats van 24 uur. 

De veelbesproken verdubbeling van de gerechtelijke aanhoudingstermijn van 24 naar 48 uur verschijnt vandaag in het Staatsblad en treedt ook meteen in werking, bevestigt het kabinet van Justitieminister Koen Geens (CD&V).

De verlenging van de aanhoudingstermijn had heel wat voeten in de aarde. De aanslagen van 22 maart brachten het dossier weer prominent op tafel, maar het duurde uiteindelijk meer dan een jaar om de tweederdemeerderheid te vinden die nodig was voor het sleutelen aan de grondwet.

Een aanvankelijk geplande verhoging naar 72 uur botste op te veel weerstand, onder meer ook bij de onderzoeksrechters. Het uiteindelijke compromis kreeg kort voor de zomer groen licht van de Kamer. Vorige maand volgde ook de Senaat.

Meest gelezen