Biologische mama adoptie­baby: "Ben de adoptieouders dankbaar, maar ze maken het nu alleen maar moeilijker"

Heel wat media hebben de voorbije dagen bericht over het koppel uit Schaarbeek dat na anderhalf jaar hun kind moet teruggeven aan de geboortemoeder. In een reactie aan VRT NWS laat de natuurlijke mama, via haar advocaat, weten dat ze hoopt dat de zaak op een zo sereen mogelijke manier behandeld wordt. 

De adoptiebaby werd in april vorig jaar in ons land geboren. De moeder stond het kind af ter adoptie en vijf dagen na de geboorte kwam het kind terecht bij een koppel uit Schaarbeek. Maar uiteindelijk bedacht de biologische mama zich en besloot ze om zelf het kind op te voeden. Op dat moment was het kindje 10 maanden oud. 

Na een juridische procedure van een half jaar oordeelde de rechter dat het kind er het meeste belang bij heeft om terug te keren naar zijn biologische familie. Een beslissing die hard aankwam bij het koppel uit Schaarbeek. 

Moeilijk te vatten dat Manaël onze zoon niet meer is

Volgens het koppel heeft de rechter geen rekening gehouden met de tijd die de jongen bij hen doorbracht, noch met het feit dat de mama zo laat van gedachten veranderde. "Er is geen maatschappelijk onderzoek gevraagd", zegt het koppel bij RTBF. 

"Het is voor ons heel moeilijk te vatten dat Manaël onze zoon niet meer is, dat hij niet meer bij ons zal wonen", getuigt het koppel. Zij komen met hun verhaal naar buiten om andere koppels te waarschuwen: "Zolang een adoptie niet officieel is, hebben de adoptieouders heel weinig rechten."

Ook biologische moeder reageert

Intussen vraagt de biologische moeder via haar advocaat, Arnaut De Schreye, dat de zaak op een zo sereen mogelijke manier wordt behandeld en betreurt ze de berichtgeving hieromtrent in de media. "De berichtgeving van de afgelopen dagen maakt het werk van de vele hulpverleners die op dit ogenblik bij het kind betrokken zijn, er niet eenvoudiger op. Mijn cliënte vraagt dat haar privacy en die van haar zoon gerespecteerd wordt, want dit is een heel delicate zaak voor alle betrokken partijen", zegt advocaat De Schreye. 

Mijn cliënte beschikt over alle mogelijkheden om het kind op een goede manier op te voeden

Arnaut De Schreye, advocaat biologische moeder

Voort laat de advocaat van de biologische moeder weten dat de mama over alle mogelijkheden beschikt om haar zoon groot te brengen. "Zij heeft zich destijds ook dankbaar getoond voor het feit dat de toenmalige kandidaat-adoptieouders gedurende de eerste 10 maanden van het leven van haar zoontje voor hem gezorgd hebben", gaat hij voort. "Mijn cliënte had zelfs gehoopt dat de toenmalige kandidaat-adoptieouders nog een rol hadden kunnen spelen in de toekomst van haar zoontje. Maar door de huidige houding van het koppel is dat nu heel moeilijk', besluit De Schreye. 

Meest gelezen