Beeld: Google Maps

Britse brug in Ieper uit WO I voorlopig beschermd

Een Britse brug uit WO I op de grens tussen Ieper en Heuvelland is voorlopig beschermd als monument. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beslist.

De brug is vrij uniek want het is een van de weinige bewaarde bruggen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn opgetrokken in de frontzone. Ze is gebouwd tussen 4 en 7 september 1918 en moest dienen als een tankbrug over de Kemmelbeek. Op die manier vertelt ze het verhaal over de inzet en de rol van tanks bij de moderne oorlogsvoering aan het einde van de oorlog.

Eens de regio was bevrijd, is een tweede keer aan de brug gewerkt en zijn steunberen en borstweringen toegevoegd. In deze fase zijn inscripties nagelaten die verwijzen naar de bouwers. Deze inscripties verhogen zo de authenticiteit van de brug.

De brug is voor een groot deel opgetrokken met Britse geprefabriceerde betonstenen, en heeft hierdoor een belangrijke architecturale waarde. Het betreft meer bepaald Britse betonstenen die in de zomer van 1918 in een werkplaats in Arques bij Saint-Omer (Frankrijk) zijn gemaakt voor het Britse 2nd Army.

Binnen negen maanden kan minister Bourgeois overgaan tot de definitieve bescherming. Meer foto's van de brug zijn te zien op de website van de Inventaris Onroerend Erfgoed.

Meest gelezen