Videospeler inladen...

John Crombez: Tom Meeuws heeft een inschattingsfout gemaakt

SP.A-voorzitter John Crombez geeft toe dat Tom Meeuws een inschattingsfout heeft gemaakt in het dossier van de collusie tussen het Antwerpse stadsbestuur en de vastgoedsector. In een gesprek in "De afspraak" vraagt hij dat Antwerpen opnieuw integriteitsregels invoert om meer transparantie te creëren.

De afgelopen weken is er heel wat herrie ontstaan over de aanwezigheid van het bijna volledige Antwerpse college op het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal van de vastgoedgroep Land Invest. Die groep heeft een aanvraag ingediend  voor een groot bouwproject op de Antwerpse Slachthuissite.

Oppositiepartij Groen vond dat er sprake is van mogelijke belangenvermenging en diende een klacht in bij het stedelijk integriteitsbureau. SP.A-kopman Tom Meeuws had het meer in het algemeen over de invloed van de bouwsector die afwijkingen van de bouwnormen zou afkopen met compensaties voor de verfraaing van de buurt.

Achteraf bleek dat Meeuws als consultant zelf contacten had met Van der Paal, wat zijn geloofwaardigheid niet ten goede kwam. Na een gesprek met Groen-voorzitter Wouter Van Besien - met wie de Antwerpse SP.A samen opkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen - gaf Meeuws toe dat dat een inschattingsfout was en die stelling wordt nu gedeeld door Crombez.

Integriteit

De discussie van de afgelopen weken was erg op de man en om dat te vermijden en meer transparantie te scheppen stelt Crombez voor om opnieuw integriteitsregels in te voeren in Antwerpen. "We hebben in Antwerpen indertijd onder Patrick Janssens verschillende maatregelen  ingesteld zodat de politiek niet rechtstreeks afwijkt van procedures", zegt Crombez. "Als er contacten zijn, mag dat nooit leiden tot voordelen voor de een of de ander".

"Het belangrijkste hier is dat wij vragen dat die regels opnieuw worden geïnstalleerd, dat geldt overigens niet alleen voor Antwerpen, en dat burgemeester Bart De Wever zijn belofte nakomt om volledige transparantie te geven over de gevolgde regels en procedures. Dat is de goed werkwijze, het moet gaan over die procedures".

Met de belofte van De Wever over transparantie zijn de vragen wel niet weg. "Ik wil een voorbeeld geven. Onlangs werd een stuk grond voor 6 miljoen euro verkocht aan de privé, en de privé verkoopt die grond dezelfde dag voor voor 9 miiljoen. Niemand snapt dat", zegt Crombez. "Dat kan correct verlopen zijn, maar dat men dan antwoordt en zegt waarom dat zo gebeurd is."

Dreigement

Crombez vertelde ook dat hij bedreigd is met een rechtszaak na uitspraken die hij heeft gedaan in een interview met De Standaard. In het interview had hij vragen gesteld bij de samenwerking van het kabinet van minister van Financien Van Overtvelt (N-VA) met een gewezen N-VA'er die veroordeeld is wegens fraude. Ook tegen VRT-journalist Bart Aerts is om dezelfde reden een klacht ingediend.

Crombez ziet dergelijke dingen vaker gebeuren. "We zien een inflatie van zaken die worden aangekaart. Je hebt de oppositie in het parlement en de journalistiek die ervoor kunnen zorgen dat dossiers naar boven worden gebracht en nu volgt de ene claim na de andere. Ik vind dat een kwalijke zaak."

Meest gelezen