Tate Modern
AP

Deze Belgen gingen Van Godtsenhoven voor bij musea met wereldfaam

Karen Van Godtsenhoven heeft een topjob te pakken bij The Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art in New York. Deze Belgen gingen haar voor en werken ook bij musea of culturele instituten met wereldfaam. 

Chris Dercon

imago/Tom Maelsa

Chris Dercon is een Belgische kunsthoricus die er internationaal al een heel parcours heeft opzitten. Hij had een tijd de leiding van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Van 2010 tot 2016 stond hij aan het roer van Tate Modern in Londen. En sinds september van dit jaar is hij directeur van het theater Volksbühne in Berlijn. 

An Van Camp

An Van Camp is de curator van North European Art in het Western Art Department van het Ashmolean Museum of Art and Archaeology (dat opgericht werd in 1683) van de universiteit van Oxford. In die functie is ze verantwoordelijk voor de Nederlandse, Vlaamse en Duitse tekeningen en schilderijen. Ze cureerde er onder meer "Sensation: Rembrandt's first paintings" en richtte de Dutch and Flemish Gallery in waarin de Vlaamse werken uit de 17e eeuw die het Ashmolean in zijn bezit heeft, tentoongesteld worden. Tot 2015 werkte ze in het departement Prints and Drawings van het British Museum. 

Dieter Roelstraete

Dieter Roelstraete was een van de leden van het curatorenteam dat dit jaar onder leiding van artistiek directeur Adam Szymczyk "Documenta 14" samengesteld heeft. Documenta speelde zich dit jaar niet alleen af in de Duitse stad Kassel, maar tegelijk ook in de Griekse hoofdstad Athene. Van 2012 tot 2015 was Roelstraete Manilow Senior Curator bij het Museum of Contemporary Art Chicago. Van 2003 tot 2011 werkte hij bij het M HKA in Antwerpen. 

Stijn Alsteens

Karen Van Godtsenhoven had bij de Met ook al een Belgische voorganger: Stijn Alsteens. Hij was er tien jaar lang curator van tekeningen en prints en hielp het museum meer dan 700 historische tekeningen te verwerven. Hij was ook curator van de Frits Lugt Collection in Parijs. Voor de Frick Collection in New York maakte hij "Van Dyck: The anatomy of portraiture". Vorig jaar maakte hij de overstap naar veilinghuis Christie's waar hij verantwoordelijk is voor de tekeningen van Oude Meesters.  

Ann Demeester

De Belgische letterkundige en kunstcritica Ann Demeester is sinds februari 2014 de directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. Daarvoor was ze directeur van het kunstencentrum De Appel in Amsterdam. Van 2003 tot 2006 was ze directeur van W139, een expo- en productiecentrum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Jan Hoet was haar leermeester in België (SMAK, Gent) en in Duitsland (Herford, museum Marta).

Meest gelezen