Directeurs basisonderwijs trekken naar Vlaams Parlement

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft vandaag lege dozen gekregen van de directeurs van Vlaamse basisscholen. "Op 31 januari willen we onze dozen terug. Gevuld met concrete maatregelen." De zware werklast en het tekort aan personeel zit bij de schoolbazen erg hoog. 

Te zware werklast, een tekort aan personeel en een verkeerde focus in de investeringen. Al weken horen we de klachten van de directeurs van het basisonderwijs in kranten en in het journaal. "Onze wagen krijgt nieuwe velgen, een nieuw kleurtje en zelfs een nieuwe motor. Maar met de chauffeur houdt u geen rekening", zegt Luc Bernaert, initiatiefnemer van de actie. "De begroting van 2018 is gemaakt. We investeren nu vooral in kleuteronderwijs. We bekijken per jaar wat er mogelijk is", reageert de minister van Onderwijs daarop. 

Uit het gesprek tussen de minister en de directeurs komen toch twee oplossingen naar voren, weliswaar op lange termijn. De minister wil de vragen van de directeurs opnemen in het Plan Basisonderwijs, dat het basisonderwijs moet hervormen tegen 2025. Daarnaast ziet Crevits wel iets in een aparte opleiding voor schooldirectie. Ze wil de plaats van directeurs meenemen in het loopbaandebat. Opnieuw, op lange termijn.

De lege dozen die de minister ontvangt tonen aan hoe hoog het bij de schoolbazen zit. Op lange termijn lijkt er hoop op een oplossing. Tegen 31 januari, de dag van de directeur, zal er weliswaar weinig veranderen.

Meest gelezen