2017 Invision

Carrie Fisher wordt postuum voor een Grammy genomineerd

Opmerkelijk naam in het lijstje van genomineerden voor de Grammy Awards: die van Carrie Fisher. Haar naam prijkt postuum in de categorie "Gesproken Woord Album". Fisher, beter bekend als Prinses Leia uit de "Star wars"-films, overleed eind december aan de gevolgen van een hartstilstand.

Fisher (60) las haar autobiografie "The princess diarist" in. Voor dat audioboek is ze nu genomineerd voor een Grammy Award. Fisher vertelt over haar dagboek dat ze bijhield tijdens de opnames van haar eerste "Star wars"-film. In dezelfde categorie zijn Neil Degrasse Tyson ("Astrophysics for people in a hurry"), Bruce Springsteen ("Born to run"), Shelly Peiken ("Confessions of a serial songwriter") en Bernie Sanders ("Our revolution: a future to believe in") genomineerd.  

AP1978

Nobelprijs/Oscar niet meteen postuum uitgereikt

Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, kunnen postuum worden toegekend. Die eer viel David Bowie al te beurt. Hij stierf in januari 2016 en kreeg postuum vijf Grammy's voor het album en het gelijknamige nummer "Blackstar" in februari van dit jaar. Idem dito voor artiesten als Ray Charles (2005) en Amy Winehouse (2012).

Voor de prestigieuze Nobelprijzen moeten de genomineerden in leven zijn, maar niet noodzakelijk de winnaars. Zo stierf de Canadees Ralph Steinman drie dagen vóór de uitreiking. Hij kreeg in 2001 postuum de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar het immuunsysteem.  Het Nobelcomité stond dat uitzonderlijk toe, omdat zijn overlijden op het moment van de toekenning van de prijs niet bekend was.  

Image supplied by Capital Pictures

Voor de Oscars kunnen er ook uitzonderingen gemaakt worden, maar in principe worden ze niet postuum uitgereikt. James Dean, Spencer Tracy en Massimo Troisi kregen postuum een nominatie, maar wonnen uiteindelijk niet. Heath Ledger (The Joker in "The Dark knight" - 2009) en Peter Finch ("Network" - 1976) wonnen wél.

Meest gelezen