Europees antifraude­agentschap start onderzoek naar Karel Pinxten

Het Europees antifraudeagentschap OLAF opent een onderzoek naar een lid van het Europees Rekenhof, de Belg Karel Pinxten. Zo hebben beide instellingen aan persagentschap AFP bevestigd. 

"Verschillende personen hebben beschuldigingen geuit bij het Europees Rekenhof over één van zijn leden, Karel Pinxten. Conform de regels heeft het Rekenhof dat overgemaakt aan OLAF", verklaarde de woordvoerder van het Rekenhof, Mark Rogerson.

"Het Rekenhof werkt ten volle mee aan het onderzoek. Het vermoeden van onschuld van Karel Pinxten moet daarbij gelden", voegde hij eraan toe. Bij OLAF kon men niets kwijt wegens het lopende onderzoek.

Pinxten was van 1994 tot 1999 minister voor CVP tot hij als minister van Landbouw ontslag moest nemen tijdens de dioxinecrisis. Hij stapte in 2002 over naar de toenmalige VLD. Sinds 2006 is hij lid van het Europees Rekenhof.

Hij was kandidaat voor een derde ambtstermijn van zes jaar, maar het Europees Parlement verwierp zijn kandidatuur recent, volgens sommige media omwille van een nakend onderzoek. Zijn huidig mandaat loopt tot februari 2018. Karel Pinxten is 74 jaar.  

Meest gelezen