BELGA/WAEM

Evenveel Syriërs als Nederlanders nieuw in ons land vorig jaar

Zo'n 136.000 buitenlanders vestigden zich vorig jaar in ons land. Dat staat in een rapport van het federaal migratiecentrum Myria. 6 op de 10 kwamen uit een EU-land. Syriërs waren de grootste groep nieuwkomers van buiten Europa.

Het is wereldwijd een groeiend fenomeen, mensen die verhuizen naar een ander land. Dat kan om tal van redenen zijn (werk, liefde, op de vlucht,...). Ook in België verdrievoudigde het aantal nieuwkomers sinds midden jaren 1980.

Vorig jaar kwam de grootste groep nieuwkomers uit Roemenië, zij nemen 12 procent van de migratie naar ons land voor hun rekening. De Fransen (10 procent) en Nederlanders (7 procent) vervolledigen de top 3. In het rijksregister werden 136.327 nieuwe buitenlanders opgenomen in 2016. Het overgrote deel daarvan komt uit EU-landen, dat is al jarenlang zo.

Nieuw vorig jaar is dat er ook een niet-Europees land in de top 5 staat. Zo'n 9000 Syriërs vestigden zich hier, vergelijkbaar met het aantal nieuwkomende Nederlanders. Maar dat zijn er wel dubbel zoveel Syriërs dan het jaar daarvoor en daar zijn twee redenen voor:

- een deel van de Syriërs die in het najaar van 2015 aankwamen kregen intussen een erkenning als vluchteling (of subsidiaire bescherming) en mogen dus blijven.

- als ze gezinsleden hebben, kunnen ze vanaf dan ook een procedure opstarten om weer herenigd te worden.  Het aantal mensen dat zo in ons land terechtkomt nam vorig jaar bijgevolg ook toe.

Meest gelezen