Wordt het graf van Jotie T'Hooft erkend als monument?

Kan het graf van Vlaams schrijver en cultdichter Jotie 'T Hooft beschermd worden als monument? Dat is de vraag die leeft bij het stadsbestuur van Oudenaarde. Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) dient daarover een parlementaire vraag in bij de bevoegde ministers Liesbeth Homans, Geert Bourgeois en Sven Gatz.

Jotie - eigenlijk Johan - 'T Hooft stierf exact veertig jaar geleden op 21-jarige leeftijd na een overdosis cocaïne. Maar op die jonge leeftijd werd hij al een literaire grootheid genoemd met werken als "Schreeuwlandschap" en "Junkieverdriet".  'T Hooft ligt begraven in zijn geboortestad Oudenaarde en daar woedt een discussie over zijn graf. Kan/moet dat erkend worden als funerair erfgoed?

In oktober verlengde iemand de concessie voor het graf nog, twee dagen vóór het afliep. "Hij of zij wenst anoniem te blijven", klinkt het bij burgemeester De Meulemeester. Door die verlenging is het niet meteen mogelijk het graf te erkennen als monument. De concessie moet daarvoor afgelopen zijn. Maar een uitzondering kan wel toegestaan worden.

De Meulemeester gaat vandaag advies inwinnen bij de bevoegde ministers: Liesbeth Homans (begraafplaatsen), Geert Bourgeois (erfgoed) en Sven Gatz (cultuur). "Ik dien vandaag een parlementaire vraag in, schriftelijk of mondeling." Als een uitzondering wordt toegestaan, dan kan de procedure (snel) opgestart worden.

Meest gelezen