Videospeler inladen...

Hoe krachtig is nieuwe Noord-Koreaanse "super-raket"? "Kan doelwitten in hele VS bedreigen"

Na een nieuwe rakettest gisteren claimt Noord-Korea dat het nu over een volwaardig intercontinentaal wapen beschikt, waarmee het potentieel overal in de VS kan toeslaan. Blufpoker, of waarheid: hoe zit dat nu precies?  En is Noord-Korea nu een volwaardige kernmacht?

De raket die gisteren werd getest, zou maar liefst 4.475 kilometer hoog gevlogen zijn, 700 km hoger dan de vorige keer. Uiteindelijk landde het tuig slechts 950 kilometer verder, maar dat had potentieel veel verder kunnen zijn.

Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was de test een succes, en kan deze nieuwste raket nu helemaal "intercontinentaal" opereren, met andere woorden, ze zou vlot over de Stille Oceaan raken en zelfs het hele Amerikaanse vasteland kunnen bestrijken.

Noord-Korea klopt zich op de borst dat het nu een "volwaardige nucleaire speler" is geworden. Ri Chun-Hee, de nieuwslezeres die wel vaker nieuwe "verwezenlijkingen" aankodingt op de Noord-Koreaanse staatstelevisie, nam zelfs het woord "historisch" in de mond. Het land zou immers toetreden tot een select clubje van kerngrootmachten  zoals de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië.  (foto onder: Kim Jong-un krijgt applaus in Pyongyang; lees door onder de foto)

"Deze raket kan gelijk welke grote stad in de VS treffen"

Noord-Korea heeft het over een ICBM (Intercontinental Ballistic Missile) van het type Hwasong-15, een verbeterde versie van vorige raketten die Noord-Korea testte, en zijn "krachtigste ooit." Het officiële persagentschap KCNA zegt: "Het ICBM Hwasong-15-oorlogswapen is een intercontinentale ballistische raket met een grote, zware kernkop die het hele Amerikaanse vasteland kan bestrijken."   

Ten minste één  Westerse expert bevestigt dat het traject dat de raket gisteren beschreef, zoals waargenomen door Zuid-Korea en de VS, inderdaad een potentiële reikwijdte van 13.000 km doet vermoeden, veel meer dan bij alle Noord-Koreaanse tests tot nu toe, en met de mogelijkheid om elke grote stad in de VS te treffen. Miami bijvoorbeeld, de stad in Florida die zo ongeveer het verst van Pyongyang ligt, bevindt zich op 12.341 km.

Er is geen reden om aan te nemen dat Noord-Korea niet zou kunnen wat andere landen kunnen

Tom Sauer, docent internationale politiek aan UA

Net als vele andere andere Westerse experts kan ook docent internationale politiek Tom Sauer van de Antwerpse Universiteit (UA) niet met zekerheid bevestigen of Noord-Korea's intercontinentale claims nu echt kloppen, maar hij zegt wel "als andere landen zo'n raket kunnen ontwikkelen, waarom zou Noord-Korea dat niet kunnen? Er is geen reden om ervan uit te gaan dat ze dit niet zouden kunnen."

De reikwijdte is één ding, het succesvol monteren van een kernkop op zo'n raket is een tweede, zegt Sauer. Daarvoor moet het kernwapen klein en compact gemaakt worden, en succesvol gemonteerd kunnen worden. Sauer twijfelt eraan of Noord-Korea ook daar al zover is.

Zeker is wel dat Noord-Korea weer een nieuwe stap heeft gezet in zijn nucleair programma.

Copyright: AP

Meest gelezen