Kris Peeters over advies Effectentaks: "Raad van State niet politiek gemotiveerd"

CD&V-vicepremier Peeters vindt dat de regering het nieuwe kritische advies van de Raad van State over de Effectentaks ernstig moet nemen. In De Tijd lekte uit dat de Raad nog altijd vindt dat de belasting zijn doel voorbij schiet omdat alleen aandelen op een effectenrekening belast worden. 

Doet de Raad van State aan politiek?

De Tijd citeert een regeringsbron die zegt dat de Raad van State aan politiek doet: “Er wordt gefluisterd dat het geen toeval is dat de “de voorzitter van SP.A-signatuur is””.  Dat soort kritiek geeft aan dat de meeste partijen in de regering Michel het liefst het nieuwe kritische advies van de Raad van State naast zich neerleggen om de evenwichten binnen het Zomerakkoord te kunnen respecteren. 

Het is zeer gevaarlijk om te zeggen, dat is een politiek advies geïnspireerd door een of andere politieke ingesteldheid.

Kris Peeters

CD&V-vicepremier Peeters is niet te spreken over de kritiek dat de Raad van State aan politiek doet. Peeters wil dat het advies van de Raad ernstig genomen wordt: “Ik vind wel dat we die adviezen au sérieux moeten nemen. Het is zeer gevaarlijk om te zeggen, dat is een politiek advies dat is geïnspireerd door een of andere politieke ingesteldheid.”

“Ik denk dat dat onrecht aandoet aan de Raad van State, onrecht aandoet aan diegenen die advies geven. En we moeten dat advies grondig bekijken samen met andere adviezen en dan de “wijze” beslissingen nemen.”

CD&V vreest vernietiging door Grondwettelijk Hof

De effectentaks belast effectenrekeningen met 0,15 procent wanneer er meer dan een half miljoen euro op staat. De belasting zou 254 miljoen euro moeten opbrengen. CD&V wil in geen geval dat het Grondwettelijk Hof de Effectentaks vernietigt. Het nieuwe negatieve advies van de Raad van State zou daar de voorbode kunnen van zijn. CD&V heeft met het Zomerakkoord zijn vraag om een meerwaardebelasting op aandelen laten vallen, in ruil voor de Effectentaks die premier Michel had voorgesteld. 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt verzekert dat de verwachte opbrengst van de effectentaks, 254 miljoen euro, ingeschreven is en in de begroting voor volgend jaar blijft. De minister zegt dat het advies van de Raad  van State pas gisteravond aan de regering is overgemaakt en dat het zo snel mogelijk binnen de regering besproken zal worden. Het wetsontwerp over de taks is nog niet ingediend bij het parlement, dus een eventuele aanpassing is nog mogelijk.

Meest gelezen