Videospeler inladen...

Kunstenaar met slijpschijf bevrijd van blok carraramarmer in Oostende

In Oostende is Mikes Poppe bevrijd van het blok carraramarmer waaraan hij 20 dagen zat vastgekluisterd. Curator Joanna De Vos en vrederechter Greet Vlaeminck hebben de ketting van de kunstenaar met een slijpschijf gebroken.

20 dagen heeft Mikes Poppe aan een loodzwaar blok carraramarmer vastgekluisterd gezeten in het gerechtsgebouw van Oostende, maar sinds vanavond is hij opnieuw een vrij man. Met een slijpschijf is een einde gemaakt aan zijn performance "De profundis" in het kader van de expo "Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam".

Op 10 november had de kunstenaar zich met een ketting aan het blok marmer vastgeklonken waarna hij met hamer en beitel aan de slag ging om zich vrij te hakken. "Mijn performance heeft verschillende lagen van betekenis", vertelde hij vooraf aan VRT NWS. "Voor mij staat marmer voor de beeldhouwkunst. Ik keten mezelf aan een stuk geschiedenis vast, ik neem de kunstgeschiedenis met me mee. Tegelijk bouw ik erop voort en laat ik die weer los."

"Ook hoop is een belangrijk thema. Het zit al vervat in de titel "Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam" die onder meer verwijst naar "Het vlot van de Medusa" van Théodore Géricault waarop hoop aan de horizon opduikt. Zonder hoop houdt alles op en kunnen we beter stoppen."

Dit is geen mislukking, maar juist een positief verhaal

Joanna De Vos

Poppe dacht 10 tot 14 dagen nodig te hebben om zich vrij te hakken, maar die termijn haalde hij niet. Vrederechter Greet Vlaeminck gaf hem nog enkele dagen respijt, maar samen met De Vos heeft ze hem vanavond bevrijd.

"Dit is geen mislukking, maar juist een positief verhaal", benadrukt De Vos in een gesprek met VRT NWS. "Poppe heeft wondermooie zaken teweeggebracht. Mensen konden hem 24 uur op 24 uur via een livestream volgen en ze konden hem ook bezoeken. Voor veel mensen was het een spirituele ervaring. Sommigen begonnen te huilen van ontroering."

"Ik zag vanavond een heel gelukkige, verstilde kunstenaar die even moet bekomen", zegt ze over Poppe. "Ik noem hem een priester van de performance, een titel die hij verdient."

De resten van het blok carraramarmer verhuizen van de gerechtszaal naar de hal ernaast. Daar gaan ze deel uitmaken van een tentoonstelling van de performance met tekeningen van Poppe en een timelapse van zijn activiteiten de voorbije dagen.

Meest gelezen