Noorwegen geschokt door 150 gevallen van seksueel misbruik in kleine gemeenschap Lapland

In Noorwegen zijn meer dan 150 gevallen van seksueel misbruik aan het licht gekomen in een kleine gemeenschap in Lapland. Sommige zaken dateren al van de jaren 50, maar komen nu pas aan de oppervlakte. "Er was niet alleen sprake van stilte van de slachtoffers, maar ook van de autoriteiten."

Het onderzoek naar seksueel misbruik in Tysfjord, een gemeenschap met minder dan 2.000 inwoners ten noorden van de poolcirkel, kwam aan het licht nadat elf mannen en vrouwen vorig jaar een getuigenis hadden afgelegd in de krant Verdens Gang. In haar rapport zegt de politie nu dat ze 151 gevallen van seksuele agressie heeft gevonden, waaronder 43 verkrachtingen. Sommige gevallen dateren al van de jaren 50.

Er werden 82 slachtoffers geïdentificeerd, tussen 4 en 75 jaar oud, en 92 verdachten. Sommige mensen zijn zowel slachtoffer als verdachte. Tien mensen worden vervolgd, maar dat aantal kan nog oplopen.

Ongeveer 70 procent van de slachtoffers en verdachten behoort tot de Sami-minderheid. Velen zijn aanhangers van het laestadianisme, een conservatieve lutherse stroming.

"We hebben geen redenen om aan te nemen dat etnische afkomst of religieuze overtuigingen een verklaring kunnen zijn voor de seksuele agressie", zei de politiewoordvoerster op een persconferentie. Maar ze voegde er wel aan toe dat bepaalde "mechanismen" in de kleine gemeenschap "het moeilijk maakten om dingen aan het licht te brengen".

Sterke behoefte om de rangen te sluiten wanneer de maatschappij op je neerkijkt

Ze verwees naar de sterke rol van de godsdienst in de gemeenschap. Zo zou zouden sommige slachtoffers bij wijze van boetedoening hun toevlucht hebben gezocht tot religie in plaats van naar de autoriteiten te stappen. Tegelijk raakt ze aan de ongemakkelijke verhouding tussen de Noorse overheid en de Sami-minderheid. "Er is een sterke behoefte om de rangen te sluiten in een situatie waarbij de Noorse maatschappij op je neerkijkt", zo verwoordde ze het. Ze verontschuldigde zich ook omdat de politie te weinig ondernam met klachten die wel waren ingediend.

"In dit geval was er niet alleen sprake van stilte van de slachtoffers, maar ook van de kant van de autoriteiten", zegt Lars Magne Andreassen, directeur van een plaatselijk centrum voor de Sami-cultuur. Hij zegt dat hij niet alleen pijn voelt, maar ook trots. "Het is pijnlijk dat er zoveel gevallen van misbruik zijn, gespreid over zoveel jaren. Sommige gevallen zijn ook ernstig". Maar tegelijk sprak hij zijn trots uit "omdat de gemeenschap durfde om de stilte te doorbreken".

Meest gelezen